Цьогоріч, коли світом поширилася пандемія коронавірусу, людству довелося звикати до нових правил та умов життя.

Читайте Знай в Google News!

Багато людей не могли бачити друзів та родичів, їм доводилося скасовувати весілля, діти не могли ходити до школи, свободи обмежувалися, а кар'єри руйнувалися. На жаль, хвороба забрала багато життів. Про те, коли ми можемо повернутися до нормального життя, пише кореспондент ВВС з питань здоров'я та науки Джеймс Галлахер.

Маски під час пандемії, скріншот: YouTube
Маски під час пандемії, скріншот: YouTube

"Ми можемо повернутися до деякої подоби нормальності до літа наступного року, - прогнозує професор Джуліан Гіскокс з Ліверпульського університету. - Але ми не повернемося до стану 2019 року ще протягом п'яти років".

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Щобільше, деякі вчені вважають, що для того, щоб дати раду вірусу, наш спосіб життя, можливо, доведеться змінити назавжди. На думку багатьох, вірус залишиться з нами - як так звана ендемічна інфекція. Своєю чергою ми повинні досягти нових взаємин із вірусом, щоб він мав значно менший руйнівний вплив на наше життя.

Вакцина або багаторазове інфікування протягом життя мають утворити достатній рівень імунітету, щоб вірус перестав бути настільки смертельним.

"Це налагодиться протягом десятиліть, - говорить професор Марк Вулгауз з Единбурзького університету. - Проблема полягає у тому, що станеться за ці десятиліття. Я не бачу шляху, який би не був болючим тою чи іншою мірою".

Коронавірус в США, скріншот: YouTube
Коронавірус в США, скріншот: YouTube

Після літнього затишшя в усьому світі спостерігається стрімке зростання кількості нових випадків зараження, і країни знову починають запроваджувати карантинні обмеження. Весна, на думку фахівців, все-таки принесе деякі поліпшення:

  • Краща погода, яка дозволить людям проводити більше часу на відкритому повітрі, де вірусу важче поширюватися
  • Підвищений рівень імунітету після того, як більше людей заразяться протягом зими
  • Вакцинація - за планами, вона має вже поступово розпочинатися

"Я думаю, що цьогорічне літо дає надію, що кількість випадків зменшиться, тим більше, що набагато більше людей вже перехворіє на Covid, - говорить професорка Крістіна Пейджел з Лондонського університетського коледжу. - Але ще навіть не розпочалася зима, ось що гнітить. Якщо до 20% людей перехворіють на коронавірус, процес має сповільнитися і кількість заражень має знизитися, навіть якщо не буде вакцини.".

"Третя хвиля, безумовно, можлива, - говорить професор Вулхауз. - І якщо ані друга, ані третя хвилі не будуть настільки великими, щоб виробити колективний імунітет, і не буде вакцини, тоді можлива й четверта хвиля. Я не думаю, що ситуація нормалізується протягом наступних 18 місяців".

Коронавірус з Китаю, фото: Pixabay
Коронавірус з Китаю, фото: Pixabay

У поєднанні з кращими методами лікування, вакцина залишається єдиним реальним варіантом подолати пандемію, але не слід сподіватися на чарівну паличку. Професор Гіскокс вважає, що перше покоління вакцин може зменшити кількість госпіталізацій, але не обов'язково захистить людей від зараження та поширення вірусу.

На думку професора Гіскокса, певний рівень соціального дистанціювання збережеться наступного року навіть після появи вакцини, але він буде менш суворим. Для повернення до звичного життя, за його словами, знадобиться вакцина, яка зупиняє як зараження вірусом, так і його поширення. Для цього може знадобитися п'ять років.

"Я думаю, що для більшості людей, - говорить професор Вулхауз, - життя певною мірою змінилося назавжди, і я не думаю, що є шлях назад".

Оптимістичний сценарій: з'явиться достатній рівень імунітету, щоб знизити швидкість передачі, тому не буде кризи, але нам все одно доведеться продовжувати носити маски, стежити за гігієною рук та зберігати соціальну дистанцію.

"І ми будемо звикати до цього роками чи десятиліттями, поки ситуація дійсно не нормалізується. Друга хвиля абсолютно точно не є кінцем", - каже він.

Також існує думка, що коронавірус може стати схожим на щорічний сезонний грип. Але це зробить зиму складнішою, ніж ми звикли, і посилить тиск на лікарні, які по суті матимуть справу з "сезоном подвійного грипу".

Тестування на коронавірус, фото: кадр з відео
Тестування на коронавірус, фото: кадр з відео

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вступна кампанія: на яких спеціальностях вимагають ЗНО з української мови та літератури

Як повідомляв портал "Знай.ua", Олена Зеленська розповіла, що зміниться у харчуванні школярів: меню на два тижні, нові санітарні норми та інше

Також "Знай.ua" писав, Укрзалізниця припиняє продаж квитків у "червоній" зоні: перелік напрямків