Українцям доведеться платити податки на нерухомість і транспорт по-новому. У парламенті вже готують зміни до Податкового кодексу з цього приводу.

Читайте Знай в Google News!

Про те, як українці будуть по-новому платити податки на нерухомість і авто, пише видання strana.

Зазначається, що головне нововведення - щодо нерухомості. Якщо зараз податок на нерухомість нараховується за квадратними метрами (квартира до 60 і будинок до 120 квадратів не обкладаються податком, а за кожен зайвий метр потрібно платити до 1,5% мінімальної зарплати, тобто, 75 гривень за квадрат), то за новою формулою податку прив'яжуть до вартості житла.

При цьому не буде обкладатися податком тільки житло пенсіонерів, інвалідів і пільговиків. За умови, якщо його вартість не перевищує 300 розмірів мінімальної зарплати (з початку наступного року - 1,8 млн гривень або близько 60 тисяч доларів) для великих міст (з населенням більше мільйона осіб) і до 100 мінімалок (600 тисяч гривень або трохи понад 20 тисяч доларів) для більш дрібних населених пунктів. По домівках цифри, відповідно, 600 і 250 мінімальних зарплат в залежності від розміру населеного пункту.

Але якщо такий об'єкт здається в оренду, пільга знімається.

"хрущовка", фото з вільних джерел
"хрущовка", фото з вільних джерел

Щодо нерухомості всіх інших власників - ніяких пільг, тобто, платити доведеться всім, і за крихітну хрущовку на околиці, і за апартаменти в центрі Києва.

Максимальну ставку податку хочуть встановити на рівні 0,2% від оцінювальної вартості для житла і 0,3% для нежитлової нерухомості за кожен квадратний метр. Але податок на нерухомість - місцевий, тому в різних населених пунктах його розміри можуть змінюватися.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Наприклад, навіть за хрущовку, за яку власники зараз не платять ніяких податків, потрібно буде заплатити кілька тисяч гривень на рік.

Щодо податку на транспорт також передбачається розширення бази платників.

Зараз оподаткуванню (25 тисяч гривень на рік) підлягають так звані елітні авто, вартість яких перевищує 375 мінімальних зарплат. Але в новому варіанті мова йде вже про всі транспортні засоби (легкові, комерційні авто, яхти, моторні човни, мотоцикли) віком до 5 років і вартістю понад 200 мінімальних зарплат. тобто, по суті, під оподаткування потрапляють вже не тільки елітні, але і моделі середнього класу.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, правила податків на нерухомість стали жорсткішими

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям доведеться сплатити податок на нерухоме майно

Також Знай.ua писав, "слуги" хочуть змусити українців платити за домашніх тварин