Про це в колонці для видання " Бізнес.Цензор "пише комерційний директор "Донбасенерго" Олег Ларіонов.

"Ситуація, що склалася на ринку електроенергії, свідчить про те, що модель працює на не конкурентних економічно обґрунтованих принципах і є сигналом того, що у нас відбуваються масштабні маніпуляції», - пише топ-менеджер «Донбасенерго».

За його словами, за останню декаду жовтня середня ціна базового навантаження на ринку на добу вперед (РСВ) ледь перевищила 1 грн/кВт.ч.

Обсяги небалансів, в середньому в жовтні 2020 року склали понад 2000 МВт. А в нічний час доби вони досягали навіть 4000 МВт.

Це також призвело до того, що на внутрішньодобовому ринку (ВСР) електроенергія продається з дисконтом до ціни РСВ в 4-5%, що невластиво для лібералізованих ринком.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

"Відповідно, стрімко збільшується кількість бажаючих продати електроенергію на РСВ, а потім купити її на ВСР, заробивши на миттєвій операції 5% прибутку», - зазначив комерційний директор.

Компанія закликала НКРЕКП і Кабмін сприяти встановленню мінімальної ціни електроенергії на ВСР на рівні не нижче, ніж ціни на РСВ, впровадити фінансову модель PSO і зняти обмеження на балансуючому ринку.

"Все це ліквідує економічні стимули для учасників ринку щодо створення небалансів, істотно підвищить їх відповідальність за дотримання комерційних графіків, стабілізує ціни на електроенергію», - підсумував Ларіонов.

Нагадаємо, раніше підходи НРКРЕК до регулювання ринку розкритикував Секретаріат Енергетичного Співтовариства ЄС. Також відповідальність за маніпуляції на ринку на регулятор поклав Антимонопольний комітет України, зажадавши від комісії припинити маніпуляції і штучне обмеження конкуренції.

У жовтні Окружний адмінсуд Києва відкрив відразу два провадження про звільнення чинного складу НКРЕКП через безліч порушень.

За даними Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка була створена навесні 2020 р., Саме НКРЕКП є відповідальною за безпрецедентну за масштабами кризу на енергоринку.

Критика діяльності регулятора відбувається на тлі корупційного скандалу, пов'язаного з головою комісії Валерієм Тарасюком і його сімейним енергетичним бізнесом.