У листопаді православні віруючі відзначають день особливого поминання покійних, який називається Дмитрівська поминальна субота. Що це за дата, в чому особливість батьківського дня та як правильно поминати померлих родичів – читайте в нашому матеріалі.

Дата святкування Батьківської суботи в 2020 році

Дмитрівська субота – це день поминання людей, що покинули цей світ. Цікаво, що за православним календарем постійної дати святкування у Батьківської суботи немає. Її відзначають в суботу, перед днем ​​поминання великомученика Димитрія Солунського (8 листопада). У 2020 році свято випадає на 7 листопада.

Дмитріївська субота: історія свята

Згідно з легендою, це свято з'явилося після того, як воїн Дмитро Донський, покровителем якого вважався Дмитро Солунський, здобув перемогу над татаро-монголами в 1380 році.

Після цього князь Димитрій Іоаннович звелів щорічно здійснювати заупокійні богослужіння по усім воїнам, загиблим в битві. Для цього він і встановив особливу поминальну суботу напередодні святкування своїх іменин – Дмитрівську.

А з роками Дмитрівська субота стала всенародним святом – днем ​​"сугубого" поминання всіх померлих православних віруючих, а не тільки воїнів, які полягли на полі битви.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube
Родительские субботы: источник: YouTube

Чому субота стала поминальним днем?

Кожен день тижня в православній традиції присвячений певній біблійській події. Так, наприклад, неділя – це мала Пасха, день торжества життя над смертю; понеділок – це час молитви ангелам; у вівторок прийнято звертатися до Івана Предтечі; в середу згадують зраду Іуди та шанують святий Хрест Господній; четвер присвячений апостолам та Миколі Чудотворцю; середа – стражданням Ісуса. А в суботу прийнято почитати всіх святих, Богородицю, а також – всіх покійних. Християни кажуть: "у Бога всі живі" – і тому про мертвих моляться як про живих. Адже, згідно з біблійними переказами, смерть аж ніяк не є завершенням життя людини.

img desc="Родительские субботы: источник: YouTube"]733633[/img]

Традиції на Дмитрівську суботу

Священнослужителі наголошують, що померлі не потребують пам'ятників або поминальної трапези. Єдине що їм дійсно потрібно – це молитва від живих.

На свято прийнято йти в храм і молитися про близькі дущі разом з іншими парафіянами. А ще важливо зробити милостиню, яка обов'язково "зарахується" на тому світі: покласти на особливий столик принесені з собою продукти харчування.

А ще можна замовити так званий сорокоуст – тоді священнослужителі будуть молитися про померлого протягом 40 днів. Однак пам'ятайте, що в записках можна писати тільки імена людей, які були хрещені.

Втім, відмовлятися від відвідування кладовища не обов'язково. Однак туди йти варто тільки після молитви та походу в храм. І не з їжею-питвом, а щоб вшанувати пам'ять померлого.

Традиційно, на поминальний стіл слід готувати кутю, млинці, страви з м'яса, а також улюблені страви померлого. Вважається, чим пишніше буде стіл, тим краще. Крім того, за трапезою необхідно відкласти частину їжі для покійного.

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube
Родительские субботы: источник: YouTube

Велика поминальна субота: народні прикмети

Існує ряд древніх прикмет, завдяки яким наші предки передбачали майбутнє. Пропонуємо це зробити і вам.

Так, вважалося, якщо на Дмитрівську суботу йде сніг, значить, наступні 40 днів буде суха погода, а холоди настануть дуже нескоро.

За повір'ями, північний вітер – провісник холодів, а південний – тепла. А гроза в цей день – явний знак того, що зима буде дуже сніжною, теплою і короткою.

Якщо на соснах залишилося багато шишок – зима буде дуже-дуже холодною. Хмари пливуть з півдня на північ – чекай нещастя, з півночі на південь – добру звістку.

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube
Родительские субботы: источник: YouTube

Чого не можна робити на Дмитрівську поминальну суботу

Як і на більшість інших християнських свят на Батьківську суботу існує ряд строгих заборон, які категорично не можна порушувати, щоб не накликати на себе гнів Небес.

Так, перш за все, слід пам'ятати, що православні торжества створені для того, щоб людина могла відійти від суєти і присвятити час молитві і роздумам про Бога. Тому в день свята варто відмовитися від домашньої роботи – шиття, прання, прасування, прибирання або ремонту.

Також заборонено говорити погане про покійних. Як то кажуть, про мертвих або добре, або ніяк. Згадуйте виключно хороше!

Під час святкової вечері не можна налягати на алкогольні напої. Дозволено випити тільки келих церковного вина.

Також не варто сваритися, лихословити і бажати комусь зла. Вважається, що вся негативна енергія повертається подвійною силою.

Ще одна заборона – сльози й туга. Душам померлих людей не потрібні негативні емоції, необхідна тільки щира молитва.

Також пам'ятайте, що церква не схвалює поминання покійних їжею і алкоголем на кладовищах. Рекомендується залишати так званий помин в храмах або віддати частування першому зустрічному.

Батьківські суботи: джерело: YouTube
Батьківські суботи: джерело: YouTube
Родительские субботы: источник: YouTube

Поминальна субота: молитва

Як вже говорилося, в Батьківську суботу важливо молитися за душі померлих. Ми підготували кілька варіантів, щоб ви могли "правильно" провести цей день.

***
Помяни, Господи Божє наш, в вєрє и надєжди живота вєчнаго прєставльшагося раба Твоєго, брата нашєго (имя), яко Благ и Чєловєколюбєц, отпущаяй грєхи и потрєбляяй нєправды, ослаби, остави и прости вся вольная єго согрєшєния и нєвольная, избави єго вєчныя муки и огня гєєнскаго, и даруй єму причастиє и наслаждєниє вєчных Твоих благих, уготованных любящым Тя: ащє бо и согрєши, но нє отступи от Тєбє, и несумнєнно во Отца и Сына и Святаго Духа, Бога Тє в Троицє славимаго, вєрова, и Єдиницу в Троицу и Троицу в Єдинстве православно дажє до послєднєго своєго издыхания исповєда. Тємжє милостив тому буди, и вєру яжє в Тє вмєсто дєл вмєни, и со святыми Твоими яко Щєдр упокой: нєсть бо чєловєка, ижє поживєт и нє согрєшит. Но Ты Єдин єси кромє всякаго грєха, и правда Твоя правда во вєки, и Ты єси Єдин Бог милостєй и щєдрот, и чєловєколюбия, и Тєбє славу возсылаєм, Отцу и Сыну и Свєтому Духу, нынє и присно и во вєки вєков. Аминь.

***
Помєни, Господи, от жєтия сєго отшєдшия правовєрныя цари и царицы, благовєрныя князи и княгини, святєйшия патриархи, прєосвящєнныя митрополиты, архиєпископы и єпископы православныя, во иєрєйстєм жє и в причте цєрковнєм, и монашєстєм чинеє Тєбє послужившия, и в вєчных Твоих сєлєниих со святыми упокой.

***
Помяни, Господи, души усопших рабов Твоих, родитєлєй моих (имена их), и всєх сроднєков по плоти; и прости их вся согрєшєния вольная и нєвольная, даруя им Царствиє и причастиє вєчных Твоих благих и Твоєя безконєчныя и блаженныя жизни наслаждеєниє.