Поліція закрила справу студента-сироти, який повісився після погроз адміністрації студмістечка виселити його з гуртожитку.

Провадження з розслідування смерті студента Ізмаїльського державного гуманітарного університету Олександра Пухкана закрили. Про це повідомили в Центрі прав людини ZMINA.

Як інформує Одеська обласна прокуратура, на відповідь якої посилається ZMINA, провадження закрили "на підставі п. 2 частини 1 статті 284 КПК України у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення".

Нагадаємо, у грудні 2019 року в Ізмаїлі Одеської області скоїв суїцид студент державного гуманітарного університету Олександр Пухкан, який виступав проти свавілля керівництва студмістечка. Він організував збір підписів за відсторонення з посади директриси студентського містечка, яка, за словами студентів, вимагала хабарі за поселення і просто виселяла тих, хто відмовлявся їй платити. Це звернення, яке зібрало багато підписів, студенти направили в Міносвіти та місцеві органи влади.

У відповідь на це адміністрація гуртожитку погрожувала студентам і зокрема Пухкану виселенням з гуртожитку.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Після зустрічі адміністрації студмістечка зі студентами, Олександра Пухкана знайшли повішеним у своїй кімнаті. Біля нього була передсмертна записка, в якій хлопець написав, що через погрози виселення боявся знову опинитися на вулиці, оскільки є сиротою і не має родичів, у яких міг би жити. У записці хлопець прямо вказав, що до самогубства його довела директорка студмістечка.

"Мене виженуть на вулицю рано чи пізно. Я там вдруге опинитися не хочу. Не дивіться на те, що скаже Доксова, це все через неї", – йдеться в записці.

блокнот з передсмертним листом Олександра Пухкана
блокнот з передсмертним листом Олександра Пухкана

блокнот з передсмертним листом Олександра Пухкана
блокнот з передсмертним листом Олександра Пухкана

Спочатку поліція не долучила до справи блокнот з передсмертним листом Олександра. Проте після розголошення в соцмережах записку все-таки взяли до уваги і у грудні 2019 року слідчі Ізмаїльської районної поліції порушили провадження про навмисне вбивство з приміткою самогубство.

В Центрі прав людини ZMINA вважають нелогічним сьогоднішнє рішення поліції про закриття справи через нібито відсутність правопорушення. На думку правозахисників, у справі наявні всі ознаки доведення юнака до самогубства.

Правозахисники припускають, що справу могли закрити через те, що інтереси померлого немає кому відстоювати, адже він сирота.

ZMINA планує ініціювати оскарження рішення слідчих та наполягатиме на відновленні кримінального провадження.

"Люди, яких померлий Олександр звинувачує в доведені до самогубства, мають бути притягнені до відповідальності не лише за смерть Олександра, а й за перевищення посадових обов’язків. Адже саме проти цього виступав загиблий студент”, – кажуть правозахисники.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Ужгороді вчинив самогубство курсант військового ліцею

Як повідомляв портал Знай.ua, у Львові студент музичної академії вистрибнув з 6 поверху

Також Знай.ua писав, київську лікарню накрила хвиля самогубств