Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що може бути підставою для закриття лікарняного пацієнтам, які перемогли коронавірус.

Читайте Знай в Google News!

На брифінгу Ляшко заявив, що це може статися з кількох причин, які вказуються в документах МОЗ.

"Велика кількість керівників підприємств чомусь не допускають людей на роботу після того, як лікар закрив їм лікарняний. Вони вимагають негативного тесту ПЛР. Це суперечить чинному законодавству", - зазначив він.

Віктор Ляшко / фото: Сегодня
Віктор Ляшко / фото: Сегодня

Популярні новини зараз
Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Так, підставами для закриття лікарняного є:

- Минуло 10 днів з першого дня симптомів. І протягом цих 10 днів є три дні, коли відсутні симптоми. Це підстава для сімейного лікаря перевести хворого в категорію тих, хто одужав і закрити лікарняний.

- Минуло 10 днів з моменту отримання позитивного результату тесту, проведеного методом ПЛР, і протягом цих 10 днів є три дні, коли у людини відсутні симптоми. І це також підстава закрити лікарняний.

- Отримання пацієнтом негативного ПЛР-тесту на коронавірус.

"Тому при закритті лікарняного не повинно бути жодного булінгу, і ми можемо спокійно допускати в колектив людей, які перехворіли. Є науково доведені дані, є рекомендації ВООЗ, і є стандарт МОЗ, які свідчать, що якщо хоч один з озвучених критеріїв дотримано, то людина не може інфікувати оточуючих", – додав санітарний лікар.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, червоний карантин в Україні: Ляшко розповів, як зміниться робота шкіл і дитсадків.

Як повідомляв портал Знай.uа, українцям показали напівпорожню Верховну Раду.

Також портал Знай.uа писав, що незважаючи на зростання захворюваності коронавірусом, в Україні поки не планують зупиняти громадський транспорт.