Для матерів-одиначок та малозабезпечених сімей актуальна тема щодо виплати допомоги. Найчастіше у них на слуху такі питання: скільки платять? як розрахувати? як оформити? чи будуть зміни у 2021 році? Нововведення дійсно є. Але вони, як не дивно, спрямовані не скільки на збільшення соцдопомоги одиноким матерям чи малозабезпеченим, як на спонукання до виходу зі стану бідності. Дізнайтеся, що це означає.

Якою була щомісячна допомога у 2019 та 2020 до нововведень?

Згідно зі статистичними даними за 2019 рік, в Україні 194 тис. 398 одиноких матерів, яким виплачується допомога. Перш ніж розповісти вам про нововведення, спробуємо згадати: яку допомогу отримували у 2019 та 2020 роках?

Почнемо із не дуже приємної новини. Україна, вірніше, її влада, не надто піклується про матерів-одиначок, багатодітних мамх, непрацюючих, малозабезпечених сім'ях і т.д. Те, що соціальні виплати не такі вже значні, відомо, напевно, всім.

А тепер стало відомо, що їх ще зменшать. Давайте подивимося: скільки грошей виділялось у 2019 році? Тоді сталося незначне підвищення соціальних виплат. Із 01.05.2019 до 30.11.2019 мами дітей дошкільного віку отримували по 1 тис. 699 грн. Мами дітей шкільного віку аж до їх повноліття - по 2 тис. 118 грн.

У 2020 році розмір дещо змінився. У результаті мати-одиначка, яка виховує дитину віком до 6 років, отримувала у цьому році від 1 тис. 779 грн. до 1 тис. 921 грн. Якщо говорити про допомогу матерям-одиначкам, у яких діти віком від 6 до 18 років, то вони отримували від 2 тис. 218 грн. до 2 тис. 395 грн.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

На дітей-студентів у 2019 році виплачувалася сума у розмірі 2 тис. 7 грн. У 2020-му - від 2 тис. 102 грн. до 2 тис. 270 грн. У цю категорію входять діти віком від 18 до 23 років. Із 01.06.2020 р. виплати здійснювалися за новими умовами. Із ними ви можете познайомитися детальніше на офіційному сайті Урядового порталу.

Тут ви також зможете дізнатися: які документи потрібні для оформлення допомоги, хто може отримувати допомогу, які вимоги, як буде реалізовуватися виплата допомоги. Запропонований перелік документів включає декларацію про доходи.

Здавалося б, у держбюджеті на 2021 закладено більше коштів на соцдопомогу для населення, ніж у попередньому 2020. Однак не всі матері-одиначки та малозабезпечені сім'ї зможуть отримати допомогу. Ще 01.06.2020 р. вступили в силу нові правила, які обмежують можливість отримання допомоги.

Тільки у нас в країні можливий такий парадокс. У олігархів - мільйони, у малозабезпечених - невеличка щомісячна допомога, яку віднімають. Завдяки такому рішенню 10% одиноких матерів втратили державну допомогу.

І хоча нам влада весь час обіцяла, що за корупціонерів візьметься, однак вони, як «заробляли», так і «заробляють». А ось малозабезпечене населення, якому і так доводиться туго, ще більше страждає.

Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels
Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels

Виходить, що корупція у нас процвітає. А бідна частина населення стає ще біднішою. Давайте дізнаємося: що ж сталося? Хто тепер може отримувати виплати? У якому розмірі можуть отримати грошову одноразову допомогу малозабезпечені сім'ї? Як нараховується і оформляється допомога тепер? І як можна отримати допомогу?

Які нові зміни 2020 року, 2021 і хто не отримає допомогу?

У цілому соцдопомога на дітей - це допомога від держави, яку отримують опікуни, самотні батьки, опікуни дітей. До них відносяться виплати багатодітним сім'ям, при народженні дитини, допомоги матерям-одиначкам, дітям-сиротам, із інвалідністю.

Наша влада заявляє, що вирішила внести зміни до законодавства, щоб стимулювати таким чином тих, хто не працює. У зв'язку із цим Міністерство соціальної політики України внесло істотні зміни у правила нарахування та виплат державної соціальної допомоги.

Отже, із 01.06.2020 р. вступили в силу нові правила виплати щомісячної допомоги для матері-одиночки. Ті дитячі, які були призначені до 30.06.2020, виплачувалася, згідно із чинними до нововведення умов.

А з 01.06.2020 р. дитячу виплату одиноким батькам почали вже призначати й нараховувати за новими правилами. Отже, кому ж належить із тих пір допомога? Виплата на дитину виплачується одиноким матерям або батькам, усиновителям у разі смерті одного із батьків. А також одинокому з батьків за умови відсутного запису про матір чи батька.

Батько, який має дітей віком до 18 років, як і раніше, зможе отримувати дитячу допомогу. У разі, якщо діти такого віку навчаються за денною формою отримання освіти, їм надається допомога у розмірі 100% аж до закінчення ними навчальних закладів, але не довше. Вікові обмеження - до 23 років.

Було прийнято рішення не платити непрацюючим допомогу. Тобто виплату не зможуть отримати ті малозабезпечені сім'ї, у складі яких є працездатні, але непрацюючі люди. Так що безробітним малозабезпеченим доведеться туго.

Насторожує і те, що тепер допомогу не зможуть отримати й ті, хто зробив покупку на суму 50 тис. грн. і більше. А що робити, якщо людина, наприклад, економила, два роки збирала, відкладаючи по 2 тис. грн. на місяць на якесь придбання? А тепер сім'я позбавляється через це належної дитячої допомоги.

А ось корупціонери-олігархи безкарно купують все, що хочуть, другу, третю нерухомість. Обзаводяться двома й більше новенькими дорогими авто. Вони отримують від життя усі блага. І продовжують задовольнятися своїми можливостями, чого не скажеш про людей самотніх та малозабезпечених.

Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels
Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels

До речі, не виплачуватимуться гроші й у тому випадку, якщо у сім'ї є друга нерухомість або другий автомобіль року випуску менше 15 років. Тож українців позбавляють останніх грошей, на які вони розраховували, у той час як олігархи по кілька разів на рік їздять на дорогі курорти й живуть, розкошуючи.

Розмір соціальної виплати - як розраховувати, від чого залежить?

Розмір соціальної виплати залежить від доходу зарплати одинокої мами або самотнього батька і віку дитини. Якщо раніше мама не працювала, то грошові виплати на дитину отримувала у розмірі прожиткового мінімуму відповідно до обліку її віку.

У разі, якщо це виплата на другу або третю дитину, тоді сума трохи збільшувалася. Із 01.06.2020 р. оформлення виплати для матері-одиначки, у якої дитина віком до 6 років, обіцяє допомогу в розмірі 1 тис. 859 грн. Ця сума всього на 80 грн. більше, ніж була до цього.

На дітей шкільного віку аж до їх повноліття можна тепер отримуати 2 тис. 318 грн. Ця сума дитячих виплат збільшилася на 100 грн. Таким чином, незначне підвищення відбулося. Однак у іншому матір-одиначку «урізали».

Як заявляють у Мінсоцполітики, усі нововведення потрібні для того, щоб спонукати наше населення виходити зі стану бідності. Виявляється, ряд положень повинні стимулювати населення по боротьбі з безробіттям. І на які тільки хитрощі не йде влади, щоб заощадити на зубожілому народі.

Для незаможної сім'ї, у складі якої є працездатні, але безробітні люди, прибуток становить пів мінімальної зарплати. І розмір соціальної допомоги у разі її нарахування також. Так що тепер кожна така сім'я повинна економити ще більше.

Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels
Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels

Державна соціальна допомога також не нараховуватиметься на сім'ї із дітьми, якщо у складі є працездатні люди, які у період обліку доходів не вчилися або не працювали й при цьому не перебували на обліку в Центрі зайнятості.

Якщо мама, наприклад, знаходиться у декретній відпустці по догляду за дитиною віком до 3-х років або доглядає за старим родичем, або є хтось у родині, що потребує стороннього догляду, відмови у нарахуванні державної допомоги бути не повинно.

Соціальна допомога по бідності, як і раніше, буде призначатися на термін до 6 місяців. Але якщо раніше виплати могли продовжити автоматично, то тепер претенденти мають подавати нову заяву та декларацію.

Якщо у малозабезпеченій сім'ї є працездатна людина, яка не працювала тривалий час, то при повторному зверненні соціальна державна допомога буде зменшена спочатку на 50%, потім - на 70%.

Здавалося б, Міністерство соціальної політики має допомагати малозабезпеченим верствам населення. Однак у підсумку виходить якийсь казус. Влада хоче стимулювати вихід зі стану безробіття та бідності.

То ж, може, низький рівень зарплат, прагнення людей поїхати за кордон заробити і безробіття - це сполучні чинники економічної нестабільності у нас у країні? Якось дивно звучить, що малозабезпечених позбавляють останніх грошей, щоб вони знайшли вихід із бідності.

Із вуст заступника міністра фінансів Романа Єрмолічева звучить фраза про те, що витрати на соцзахист населення у 2021-му будуть збільшені. Адже у проекті державного бюджету на наступний рік передбачено на 5,7 млрд. грн. більше у порівнянні з попереднім.

Це дійсно так - грошей закладено більше. Але при цьому багато людей не отримають допомогу. Він каже, що із закладених коштів 320 тис. сімей отримають одноразову допомогу при народженні дитини та усиновлення. І витрати на соцзахист людей у цілому будуть збільшені.

Які виплати по вагітності 2021?

У 2021 році планується підвищити соціальні виплати за пологами. На ці цілі у бюджеті закладено 322,8 млрд. грн. Однак, виявляється, не всі мами зможуть отримати допомогу. У даному випадку уряд вже має намір стимулювати народжуваність у країні.

Допомога матері-одиначці 2021, скрін -  YouTube
Допомога матері-одиначці 2021, скрін - YouTube

Тут, на перший погляд, також може здатися, що якщо грошей закладено у бюджет більше, то й отримувати усі мами зможуть більше. Але це не зовсім так. Виплати по народженню дитини будуть надаватися лише певним категоріям населення.

Тут грають роль стаж роботи, рівень доходів і обмеження, передбачені профільним законодавством. Адже допомогу зможе отримати тільки офіційно влаштовані жінки. А як же бути неофіційно працевлаштованим?

Цікаво: у чому винна жінка, яка прагне заробити більше? І працює, наприклад, за 8 тис. грн. на місяць, не будучи офіційно працевлаштованою. Напевно, їй хочеться й отримувати більше, й працювати за трудовою книжкою. Але ж це не від неї залежить. Вона не роботодавець, а підлегла.

Можна влаштуватися на мінімальну зарплату й працювати офіційно. Але як тоді жити? Особливо, якщо сім'я багатодітна. На встановлений державою прожитковий мінімум можливо тільки існувати.

Однак чиновникам із їх рівнем життя, напевно, важко зрозуміти бідне населення. У постанові є пункт, який відзначає, що безробітні жінки також можуть отримати допомогу при вагітності, однак за умови, що вчасно зареєструвалися у Центрі зайнятості, оскільки їхнє підприємство було ліквідовано.

Здавалося б, пільги й виплати передбачаються, у бюджет на соціальну допомогу закладено більше грошей. Тільки у результаті виходить, що багато матерів-одиначок та малозабезпечені сім'ї не зможуть отримати соціальну допомогу.

Фото

Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels
Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels

Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels
Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels

Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels
Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels

Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels
Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels

Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels
Допомога матері-одиначці 2021, фото - Рexels

Відео