Кожен, хто володіє українською мовою, має додаткове свято в році - День української мови та писемності.

Свято покликане акцентувати увагу на важливості розвитку та збереження рідної мови, її спадщини і багатства. У цей день прийнято згадувати великих українських культурних діячів і популяризаторів рідної мови. Також на свято важливо вшанувати всіх, хто постраждав за те, щоб зберегти українську культуру і мову і донести їх до нащадків.

У цій статті ми розповімо про історію свята, його особливості та поділимося кращими прикладами поздоровлень по СМС.

Історія свята: коли святкують

день мови: джерело: YouTube
день мови: джерело: YouTube

Дата свята День української мови та писемності була офіційно прийнята лише в 1997 році. Свято заснував другий президент України Леонід Кучма, згідно з указом якого свято призначене на 9 листопада.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Відзначимо, що світське свято в нашій країні співпаде з важливим днем ​​в церковному календарі. Саме 9 листопада відзначається день Святого Нестора-Літописця.

Саме цього ченця, що проживає в ранньому Середньовіччі в Києво-Печерському монастирі, називають першим літератором та істориком на території сучасної України. Його твір Повість временних літ є головною працею раннеукраінскої писемності і мала визначальне значення для розвитку української історії, культури та словесності.

Традиції свята і його особливості

день мови: джерело: YouTube
день мови: джерело: YouTube

Свято має усталені традиції, які будуть дотримуватися навіть у 2020 році, коли в нашій країні діє заборона на масові заходи і свята.

За 23 роки з моменту заснування свята під час його святкування офіційні особи і прості українці дотримуються особливих традицій:

  • віруючі відвідують храм, де ставлять свічку на честь Нестора Літописця;
  • чиновники і діячі культури беруть участь в урочистих церемоніях покладання квітів до пам'ятників Нестору Літописцеві;
  • по всій країні проводять диктанти;
  • відзначаються досягнення найбільш видатних культурних діячів і популяризаторів української мови;
  • віддається дань поваги видатним героям минулого, які дозволили зберегти спадщину української мови і її досягнення для нащадків.

Кращі привітання зі святом по СМС

день мови: джерело: YouTube
день мови: джерело: YouTube

Сьогодні привітати з будь-яким святом можна буквально декількома кліками. Надіслати будь-які вірші, картинки або просто красиві слова в прозі можна як повідомлення по СМС або месенджер.

Привітати на 9 листопада в обов'язковому порядку потрібно працівників культури, науки, освіти, чиновників, військових і людей мистецтва. Крім того, приємні слова в цей день порадують будь-якого, хто вважає себе справжнім патріотом України.

***

Щиро вітаю вас з Днем української писемності та мови, святом, яке своєю глибинною духовною суттю історично звеличує нашу націю! Щастя Вам, добра та нових здобутків на благо нашої України!

***

Сьогодні ми відзначаємо свято української мови – одного з найцінніших надбань, які створили й залишили нам наші попередники. Бажаю всім українцям утверджувати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну та українців. Щастя, добра, нових здобутків в ім’я України!

***

Народна мудрість стверджує: скільки знаєш мов, стільки разів ти людина. Але я впевнений, що без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. Бажаю всім українцям плекати рідну мову, щоб цей нетлінний скарб служив єднанням між поколіннями, возвеличував Україну й українців.

Нехай ллється пісня українська,

Мелодична, ніжна, як струмок,

І до неба високо піднісся

Дітлахів співучий голосок.

День сьогодні мови солов’їної,

І радіє український люд,

Так святкуймо ж, браття, всією країною,

Що співочою Україною звуть!

***

Чудовий день у листопаді,

Писемності та мови день,

Велике свято українське,

Поваги гідне та пісень.

Шануйте завжди українську,

Співоча мова пестить слух,

Її почуєш — сум зникає,

І стане швидшим серця стук.

***

З Днем писемності вітаю,

Мови рідної для нас.

Хай в серцях вона лунає

Полум’яно у всіх вас.

Бережіть її прекрасну,

Вічно гарну, молоду.

Проводжайте похвалою

По землі її ходу.

***

У святковий День української писемності та мови хочу щиро побажати всім нам любити та берегти свою рідну мову. Нехай материнське слово буде для всіх нас оберегом!

***

Нехай свято писемності та мови,

Буде чарівнім та казковим,

Нехай приємним буде спілкування,

І збуваються ваші бажання!

***

Бажаю, щоб Материнське Слово було для нас духовним джерелом життя і оберегом. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови.

***

В день писемності і мови

Щирі вам я шлю вітання.

Мові славній побажаю

Я великого визнання.

Хай завжди вас манить слово

Стельмаха і Кобзаря,

Над писемністю велична

Хай зійде скоріш зоря.