Сьогодні ми поговоримо про те, у який період проходить Різдвяний піст у православних та католиків. Дізнаємося, що дозволяється й забороняється робити. Яким має бути меню мирян? Дізнайтеся правильне харчування для християн на кожен день.

Коли починається й закінчується піст 2020/2021?

Як і Велике пісне дотримання духовно-харчової стриманості з підготовки до святкування Великодня, Різдвяне напередодні Різдва триває 40 днів. Саме тому його також називають Чотиридесятницею. Щоправда, цей піст не такий суворий.

Крім цього, у Різдвяної пісної стриманості є ще одна назва - Пилипівський або Філіппкін. Така назва пов'язана із тим, що заговини, а це останній день, коли можна від душі наїстися, доводиться на День пам'яті апостола Пилипа. Ця дата у православ'ї - 27 листопада. Апостол був послідовником Ісуса Христа, проповідував Боже слово.

У своїх мандрах він творив справжні дива - зцілив сліпоту, повернув до життя висохлі руки міського начальника міста, який хотів його вдарити, воскресив померлого і т.д. І постраждав за християнство. Його благають сьогодні про зцілення у хворобах.

Православних і католиків найбільше цікавлять такі питання: якого числа починається та закінчується Різдвяний піст? Скільки днів він триватиме? Яким повинен бути календар харчування? Коли можна їсти рибу? Пропонуємо дочитати статтю до кінця. І дізнатися відповіді на всі запитання, що цікавлять читачів.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Вважається, що пісні дні перед Різдвом - це жертва Богу за зібрані плоди. Він самий радісний, бо готує нас до хорошого свята, що припадає у 2021 році у православ'ї на четвер, 7 січня.

У католиків це свято, як правило, відзначається 25 грудня. Воно припадає у них на п'ятницю. Таким чином, прихильники католицької віри відзначатимуть його раніше, ніж православні.

Четвертий піст у році є останнім. І триває він у католиків також рівно 40 днів. Він починаєся у них у неділю, 15 листопада. Закінчується католицький піст 24 числа останнього місяця року, що минає. У католиків його називають також Адвент.

У православних цей піст настає дещо пізніше, із різницею із католиками практично у 2 тижні. У 2020 році дата початку останнього посту припадає на суботу, 28 листопада. Тож християнам доводиться поститися й на Новий рік.

І проводити рік, що минає, та зустрічати Новий, більш скромно. Однак цей піст не такий суворий, як Великий, тож доволі часто дозволяється риба. Й витримати усі приписи набагато простіше.

Різдвяний піст 2020, фото - Рexels
Різдвяний піст 2020, фото - Рexels

Давайте дізнаємося, що та коли можна їсти по певним дням. Православний календар харчування допоможе вам визначитися із меню. Адже із головним правилом, відмовою від м'яса, риби, яєць, сиру, молока, сметани і т.д., багато мирян знайомі. А ось яким повинен бути календар харчування по днях, знають не всі.

Пропонуємо познайомитися із графіком меню по днях. Дізнайтеся, які продукти можуть точно бути у вашому раціоні. А від яких варто відмовитися. І, якщо піст уже почався, ви змогли із упевненістю покласти у свою тарілку дозволені продукти.

Від чого краще утримуватися, що та коли можна їсти?

Однак тут варто розуміти, що піст - це не лише відмова від певних продуктів. Головне правило будь-якого посту - це духовне очищення. Дуже важливо відвідувати церкву, читати молитви, звертатися до Бога за духовною їжею.

А також відмовлятися від багатьох речей - гулянь, гучного застілля, вечірок із алкоголем та інших розважальних заходів. Не можна робити погані вчинки, вживати лайливі слова, проявляти агресію по відношенню до оточуючих, обговорювати й засуджувати когось.

Різдвяний піст 2020, скрін - YouTube
Різдвяний піст 2020, скрін - YouTube

Тож стежте не тільки за своїм меню, а й за своєю мовою. Творіть добрі справи, намагайтеся хоча б у ці дні бути милосердними. Не слід також грати у азартні ігри й брати участь у фривольних розвагах.

Крім цього, рекомендується утримуватися від виконання подружніх обов'язків. Намагайтеся пробачити своїх кривдників. Допомагайте тим, хто потрапив у важку ситуацію, моліться й моліть Всевишнього про прощення гріхів, відвідуйте Богослужіння, робіть Богоугодні справи, причащайтеся.

А чим же харчуватися у цей піст? Та коли їсти рибу? За суворістю цей піст близький до Петрова. Узагалі основу будь-якого посту становлять супи, пісний борщ, різноманітні каші, сирі овочі, на грилі й на пару. Зробіть горіхові, фруктові запаси, а також із родзинок, кураги, чорносливу та інших сухофруктів.

Різдвяний піст 2020, скрін - YouTube
Різдвяний піст 2020, скрін - YouTube

Різдвяний піст розділяється на 4 фази. Перша фаза, яка починається 28.11 і закінчується 19.12, характеризується тим, що можна їсти каші, а також супи або страви із овочів по вівторках, четвергах, суботах та неділях.

Тобто у ці дні, аж до свята Святого Миколая, дозволяється вживання гарячих страв із олією. У ці дні можна також їсти рибу. На вихідних - пити вино у розумних кількостях. У перший день тижня, понеділок, - гаряча їжа, але без олії.

Різдвяний піст 2020, фото - Рexels
Різдвяний піст 2020, фото - Рexels

А ось у середу та п'ятницю потрібно буде проявити витримку. Адже у ці дні необхідно дотримуватися сухоядіння, коли можна їсти хліб, воду, сухарі. А також сирі овочі, сухофрукти, насіння, горіхи, фрукти, мед. Узагалі сухоядіння - це вживання рослинної їжі, яка не піддавалася термічній обробці.

Наступна, друга фаза, триває 13 днів. Вона починається 20.12.2020 р. та закінчується 01.01.2021 р. У цю фазу по вівторках і четвергах вже заборонено їсти рибу. Але гаряча їжа із олією дозволяється. Правила харчування у інші дні тижня схожі з попереднім періодом.

І, нарешті, третя, - остання, найкоротша й найсуворіша фаза. Вона триває всього 5 днів. Починається 02.01 та закінчується 06.01. У переддень Різдва Христового особливо важливо дотримуватися обмеження.

У понеділок та середу дотримуйтеся сухоядіння. У вівторок можете їсти гарячу їжу без олї. У суботу та неділю дозволяється гаряча їжа із олією. У свято Святвечора, 6 січня, забороняється вживати їжу до першої зірки.

Про пісні традиції для мирян

У ті дні, коли вирішуються гарячі страви, обирайте рецепти із картоплею, капустою, грибами. Можна зварити гарбузову, перлову кашу, вівсяну, кукурудзяну, рисову, гречану, пшоняну, ячну. Щоб якось урізноманітнити своє пісне меню, додавати у вівсянку горіхи, фрукти, сухофрукти і т.д.

Різдвяний піст 2020, фото - Рexels
Різдвяний піст 2020, фото - Рexels

Не забувайте про заморожені ягоди, морси, соки, киселі, соління, запіканки. Варіть вареники, готуйте пісні пиріжки або овочеві рагу. І нехай вам на допомогу при дотриманні посту приходить духовна література. Проаналізуйте свої діяння, подумайте про гріхи та їх спокуту.

06.01, після першої зірки, у першу чергу вживають Сочиво. Це варені в меду зерна пшениці або відварений рис із родзинками. Взагалі, згідно із монастирським статутом, усі вище перераховані правила й обмеження обов'язкові для виконання ченців та черниць.

Різдвяний піст 2020, скрін - YouTube
Різдвяний піст 2020, скрін - YouTube

Але й деякі миряни дотримуються пісного календаря харчування по днях. Інші сухоядіння не дотримуватися. А їдять гарячу їжу, виключаючи м'ясо, молоко, сир, сири, йогурт і т.д.

І тільки у третю фазу поста, із 02.01 по 06.01 січня, намагаються обмежити себе у харчуванні найбільше. Багато мирян куштують рибу в усі дні за винятком середи та п'ятниці.

Різдвяний піст 2020, фото - Рexels
Різдвяний піст 2020, фото - Рexels

Ми запропонували познайомитися із календарем харчування у всій його суворості. А серйозність та правильність поста кожен може регулювати самостійно, на власний розсуд.

Є й така категорія людей, яка звільняється від дотримання посту. Причинами можуть послужити хронічні захворювання. Не можна обмежувати себе у харчуванні вагітним, дітям. Та й людям похилого віку. І тим, які займаються важкою фізичною працею, також не варто дотримуватися посту у всій його суврості.

І наостанок хочемо нагадати, що в пісні дні забороняється справляти весілля. Тож уникайте усіляких спокус, більше моліться, змінюйтеся внутрішньо. Нехай ваш внутрішній настрій дозволить вам витримати цей піст. І зустріти свято Різдва із чистою душею та добрими помислами!

Фото

Різдвяний піст 2020, фото - Рexels
Різдвяний піст 2020, фото - Рexels

Різдвяний піст 2020, фото - Рexels
Різдвяний піст 2020, фото - Рexels

Різдвяний піст 2020, фото - Рexels
Різдвяний піст 2020, фото - Рexels

Різдвяний піст 2020, скрін - YouTube
Різдвяний піст 2020, скрін - YouTube

Різдвяний піст 2020, фото - Рexels
Різдвяний піст 2020, фото - Рexels

Відео