Ірина Цілик, режисерка і письменниця, відмовилися від звання “заслужена діячка мистецтва України”.

Читайте Знай в Google News!

Свою мотивацію відмовитися від цієї нагороди Ірина Цілик пояснила на власній сторінці у соціальній мережі “Фейсбук”.

Цитуємо пост діячки повністю: “Давайте вважати цей пост моєю офіційною позицією. Вчора я випадково зі ЗМІ дізналася про звання «заслуженої діячки мистецтв України», яке було вручено мені президентом України. Ця новина, м’яко кажучи, мене здивувала, адже я поняття не мала про те, що хтось взагалі подавав мою кандидатуру на отримання цього звання (як мені вже пояснили, йдеться про певну процедуру). Відтак я чекала, що зі мною хтось зв‘яжеться з цього приводу, але ні. Був час переварити інформацію, почитати привітання моїх френдів і листи у приват з порадами «в жодному разі не відмовлятися від звання». Але я так і не змогла на себе примірити все це - ну яка з мене заслужена? Щиро кажучи, я дуже хочу бути корисною і заслужити любов та довіру своєї країни різними добрими справами. Але наразі було б недоречно мати таке звання, дивлячись на це з різних точок зору. По-перше, я лише починаю свій шлях у кінорежисурі. Крім того, вважаю недоречним приймати з легкою душею такі відзнаки в часи непевності, коли багатьох моїх колег із кіноспільноти було скривджено несправедливими діями нинішньої влади”.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У коментарях колеги режисерки і письменниці привітали її рішення, виражали своє захоплення сміливим вчинком Цілик.

Напередодні її колега, режисер "Атлантида" Валентин Васянович, також відмовився отримати почесний орден від президента України.

Ірина Цілик у своєму режисерському доробку має лише одне повнометражне кіно. Документальний фільм “Земля блакитна, ніби апельсин” розповідає про звичайну українську родину мами-одиначки, яка виховує дітей у прифронтовій зоні. Родина захоплюється кіно, процесом зйомок - тому фільм Цілик це дуже приватне споглядання професійної камери за родиною кіношників-аматорів, які протиставляють свою любов одне до одного і кіно жахам і будням війни. Фільм з успіхом “катався” світовими фестивалями, де зібрав цілу низку призів і нагород, у тому числі й від провідного американського Sundance Film Festival.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше У Києві обрали найкращий фільм в Україні: "Гідний Оскара".

Також Знай повідомляв, що російський актор Володимир Чуприков пішов з життя на 57 - му році життя.

Нещодавно Знай передавав, що у Великобританії на 86 році життя помер письменник, драматург і оскароносний сценарист сер Рональд Харвуд.