У березні 2020 року в аеропорту Лісабона загинув українець Ігор Гоменюк, якому незаконно відмовили у в'їзді до Португалії.
Він не повинен був бути ізольований в кімнаті без камер спостереження, а також пов'язаний і побитий. Згодом прокуратура пред'явила звинувачення у вбивстві трьом інспекторам служби у справах іноземців та кордонів в аеропорту Лісабона. Про це повідомляє "Publico".
Читайте Знай в Google News!
Інші співробітники Служби, за твердженнями Генеральної інспекції внутрішньої адміністрації, намагалися приховати вбивство. Ігор Гоменюк-40-річний трудовий мігрнт з Новояворівська Львівської області. Він прибув до Лісабона рейсом зі Стамбула 10 березня, проте йому було відмовлено у в'їзді через відсутність трудової візи.
Його помістили в центр попереднього утримання, де він і помер через два дні. Смерть, за висновком медиків швидкої допомоги, настала в результаті серцевої недостатності через епілептичний припадок. Однак згодом журналісти з'ясували, що чоловіка сильно побили в аеропорту.

Аеропорт, скріншот: Youtube
Аеропорт, скріншот: Youtube

Вважається, що Служба у справах іноземців та кордонів занадто пізно повідомила Консульству України про депортацію Гоменюка, і про те, що йому необхідна юридична та медична допомога. Чоловіка не стали відправляти в лікарню, а залишили замкненим в медкомнате. А коли він "показав ознаки збудження", на нього наділи наручники і зв'язали щиколотки.

При цьому, українцям не потрібні візи, щоб потрапити в країну, тому подібна відмова викликала у прокуратури питання. Його було прийнято депортувати наступним рейсом до Стамбула. Обставини загибелі українця були з'ясовані слідством. Обвинувачені Бруно Соуза, Дуарте Лаха і Луїс Сілва 12 березня о 8:15 ранку зайшли в кімнату, де розташовувався вночі Гоменюк.

При цьому, у них була поліцейська кийок і наручники, а охороні на вході було сказано не реєструвати їх імена. На Гоменюка були надіті наручники, зв'язані лікті за спиною, після чого чоловікові стали наносити удари. Через 20 хвилин вони вийшли, тоді як українець залишився лежати на підлозі і в наручниках.

Тоді Інспектора сказали охоронцям: "Тепер він заспокоївся. Сьогодні мені навіть не потрібно йти в спортзал". Більш ніж через п'ять годин, о 16:35, до нього прийшли, щоб посадити на черговий рейс на Стамбул, проте ігор вже не рухався і не подавав ознак життя.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Аеропорт, скріншот: Youtube
Аеропорт, скріншот: Youtube

Причиною смерті після розтину виступило механічне удушення через перелом реберних дуг в результаті побиття і іммобілізації чоловіка. Інспектори розуміли можливі складнощі з диханням, лежачи зі зв'язаними за спиною руками.

Була виділена фальсифікація документів і спроба приховати інцидент "на високому рівні". У першому свідоцтві записали, що Гоменюк помер в результаті "природної смерті". Ще існувала думка, що українця і зовсім знайшли на вулиці.

Посольству України повідомили, що причиною смерті нібито виступила "епілепсія", хоча раніше у Ігоря було відсутнє це захворювання. Патологоанатом заявив поліції про знайдені ознаки насильницької смерті. Адже, якби він цього не зробив, про злочин ніхто б не дізнався.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Українка три роки тримала чоловіка в сараї і годувала помиями: "Конотопська відьма"

Як повідомляв "Знай.ua", українець покалічився в Польщі і вийшов з коми: сестра благає про допомогу кожного

Знай.ua писав, поїхала на заробітки і пропала - в Італії зникла молода Українка.