Європейський суд зобов’язав Україну виплатити компенсацію ″свідкам Єгови″.

Читайте Знай в Google News!

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав Україну винною у трьох справах про порушення статей 9 та 14 Європейської конвенції - права на свободу релігії та заборону дискримінації. Відповідні рішення оприлюднені на сайті ЄСПЛ.

Згідно з рішенням ЄСПЛ, Україна зобов'язана виплатити компенсацію парафіянам церкви ″Свідків Єгови″ з села Камишівка на Одещині, яких у 2012 році побили односельці.

Так, у квітні 2012-го в селі Камишівка до ″свідків Єгови″, які проводила церемонію в орендованому приміщенні колишнього магазину, увірвався натовп парафіяни православної церкви Московського патріархату разом зі своїм священником. Декілька десятків озлоблених людей побили єговістів, а згодом спалили автомобіль одному з послідовників ″Свідків Єгови″. Нападники називали єговістів “дияволами” та вимагали від них покинути село.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Старійшина єговістів у той же день написав заяву до поліції, в якій вказав, що жителі села виступають проти проповідей єговістів, оскільки вони нібито відвертають людей від православної віри. Правоохоронці не побачили в діях нападників кримінальної складової, однак протокол про дрібне хуліганство склали на одного з них.

Свідки Єгови, фото з вільних джерел
Свідки Єгови, фото з вільних джерел

Єговісти обурилися через таку реакцію правоохоронців та написали заяву до прокуратури, вимагаючи відкрити справу за статтями про порушення рівноправності громадян і перешкоджання здійсненню релігійного обряду.

Справу відкрили лишень через декілька місяців, однак зупинила розслідування через неможливість встановити особи винних. Через три роки справу закрили.

У 2015 році єговісти, які, за їхніми словами, й надалі стикалися з агресією односельців, подали скаргу до ЄСПЛ, звинувативши правоохоронні органи України у неефективному розслідуванні.

ЄСПЛ частково задовольнив позов і постановив, що Україна повинна виплатити громаді й старійшині по 2 250 євро моральної шкоди за порушення статей 9 і 14 конвенції.

Європейський суд з прав людини
Європейський суд з прав людини

Також у листопаді поточного року ЄСПЛ визнав Україну винною в порушенні цих же статей, але в справі двох єговісток з села Нові Млини Чернігівської області, на яких напав місцевий священник. Він не поніс покарання за законодавством, тому в даній справі ЄСПЛ визнав порушення прав людини.

Третім випадком порушення Європейської конвенції з прав людини ЄСПЛ визнав інцидент 2013 року у місті Носівка Чернігівської області. Там один із городян побив євангелістку - жінка отримала струс мозку. Український суд зобов‘язав фігуранта сплатити штраф.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, на Буковині православний священник побив свідка Єгови

Як повідомляв портал Знай.ua, осатанілий франківчанин побив "Свідків Єгови" їхнім же стендом.

Також Знай.ua писав, на Львівщині свідок Єгови жорстоко вбив жінку через зауваження