В мережі показали архівні світлини початку ХХ століття, на яких зображені українські діти у школі та дитячих садочках, які називались ″захоронки″.

Читайте Знай в Google News!

Як видно з фото, зроблених до Другої світової війни, діти одягнуті у вишиванки — ніякої коричневої ″уніформи″ та ″фартухів прислуги″. До слова, тут є світлини і 1918 року, і 1939.

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Цікаво, що на Галичині, починаючи з кінця ХІХ ст діяли так звані ″захоронки″ — дитячі садочки. Перша така захоронка була заснована 15 травня 1893 року в селі Жужель на Сокальщині в приміщенні першого монастиря Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. А першою вихователькою цього дитячого закладу стала сестра Арсенія (Анна Гордашевська), рідна сестра блаженної сестри Йосафати Гордашевської. Перед тим, щоб очолити цю захоронку сестра Арсенія отримала відповідну педагогічну освіту на спеціальних курсах.

Галицькі захоронки, запроваджені Сестрами Служебницями, базувалися на виховному методі німецького педагога Фрідріха Фребеля, який у 1837 р. відкрив перший заклад ігор та занять для бідних дітей дошкільного віку. Саме він вперше ввів назву для цього закладу ″дитячий садок″. Фребель вважав, що дитина повинна всесторонньо розвиватися через дидактичні ігри, працю, навчання, красу та релігію. У цих закладах виховательками мали бути тільки жінки з належною освітою. Тому було також відкрито педагогічні курси, які готували майбутніх виховательок.

Захоронки Сестер Служебниць в Галичині стали місцем не лише релігійного, але й культурного виховання дітей, вони відіграли важливу роль у збереженні національної самобутності українців в умовах утисків на мову, історію, культуру.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в мережі показали архівні фото старого Львова

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям показали останнє прижиттєве фото Бандери

Також Знай.ua писав, львів'янам показали, як їхнє місто виглядало в середині минулого століття