Британський підприємець російського походження Євген Лебедєв отримав від королеви Єлизавети II титул барона Хемптона і Сибіру.

Читайте Знай в Google News!

Як повідомило офіційне видання британського уряду The Gazette, королева Єлизавета ІІ присвоїла досмертний титул "барона Сполученого Королівства Євгену Олександровичу Лебедєву під ім'ям барона Лебедєва з Хемптона в лондонському районі Річмонд-на-Темзі і Сибіру в Російській Федерації". Він став довічним пером і увійшов до верхньої палати парламенту Британії.

Присвоїти титул пера Лебедєву-молодшому рекомендував прем'єр-міністр Борис Джонсон, з яким вони дружать багато років. The Evening Standard писала, що Лебедєв був ушанований титулом за заслуги перед медіаіндустрією та благодійну діяльність.

Євген Лебедєв, фото Getty Images
Євген Лебедєв, фото Getty Images

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Барон Сибіру

Титули перів у Великобританії повинні містити вказівку на якусь місцевість. Якщо топонім знаходиться поза територією країни, британська Геральдична палата повинна отримати згоду на його використання від влади іншої держави.

Отже, для того, щоб зареєструвати другу частину титулу, яка стосується Сибіру, Геральдична палата Британії мала подати запит до російської сторони.

Але річ у тому, що сам Лебедєв родом з Москви, тому не зрозуміло, чому в титулі фігурує Сибір.

Євген Лебедєв і принц Вільям, фото Getty Images
Євген Лебедєв і принц Вільям, фото Getty Images

Син КДБіста

40-річний Євген Лебедєв є старшим сином підприємця Олександра Лебедєва, власника британського онлайн-видання Independent і газети Evening Standard.

У 1980-х роках Олександр Лебедєв служив в КДБ, а в 1990-і роки зайнявся бізнесом.

У 1987 році Олександр Лебедєв вирушив на роботу до Лондона і взяв з собою семирічного сина Євгена. З того часу Лебедєв-молодший живе в британській столиці, а у 2010 році він отримав британське громадянство.

Євген Лебедєв, фото Simon Dawson / Bloomberg
Євген Лебедєв, фото Simon Dawson / Bloomberg

До чого тут Україна

Батько новоспеченого лорда Олександр Лебедев мав бізнес в Україні. Його компанія володіла кількома готельними об'єктами в Криму.

Крім того, Олександр Лебедєв 7 років фактично керувала готелем "Україна", який знаходиться напроти Майдану Незалежності в Києві.

У 2004 році його компанія заволоділа готелем, практично "віджавши" його в української держави.

Проте правоохоронці почали оскаржувати передачу комплексу бізнесмену. Після довгих судових процесів, які тяглися роками, у 2011 році "Україну" вдалося повернути у державну власність.

готель "Україна", фото з вільних джерел
готель "Україна", фото з вільних джерел