Українцям пояснили про право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку як мати дитини з інвалідністю

Читайте Знай в Google News!

Відповідь на питання про нюанси пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку дав "Пенсійний кур'єр" № 47 (913). Щодо пенсійного забезпечення тут дають відповіді та консультації провідні фахівці Пенсійного фонду України.

Пенсіонери, фото: кадр з відео
Пенсіонери, фото: кадр з відео

"Маю доньку, яка в семирічному віці важко травмувалась. Із восьми до 18 років її було визнано дитиною з інвалідністю, і вона одержувала пенсію. Чи маю я право на призначення пенсії за віком зі зниженням пенсійного віку як мати дитини з інвалідністю?", - запитав читач.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У "Пенсійному кур'єрі" зазначили, відповідно до пункту 3 статті 115 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" право на призначення дострокової пенсії за віком мають матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, — після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше як 15 років. При цьому до осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

За словами фахівців Пенсійного фонду, згідно із діючим законодавством, визнання людини особою з інвалідністю з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акта огляду МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров'я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги.

Якщо дитину визнано дитиною з інвалідністю після досягнення шестирічного віку або особою з інвалідністю з дитинства після досягнення 18-річного віку, подається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною з інвалідністю до досягнення шестирічного віку, та/або висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до досягнення особою 18 років (висновок про час настання інвалідності).

"Оскільки Ваша донька отримала травму в сім років і не мала підстав для визнання її дитиною з інвалідністю до шестирічного віку, права на достроковий вихід на пенсію Ви, на жаль, не маєте", - зазначають фахівці.

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, тисячі українців позбавлять соцдопомоги: хто залишиться без грошей вже у січні. Наступного року пенсії перестануть виплачувати тим, хто недобрав певну кількість років роботи.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців без масок почнуть штрафувати: Зеленський підписав указ. Володимир Зеленський підписав закон, що передбачає штрафи за перебування у громадських закладах і транспорті без засобів захисту.

Також "Знай.ua" писав, в українських лікарнях не вистачає ліжок для хворих? Степанов зробив термінову заяву. Вже довгий час ширяться чутки про те, що начебто в українських лікарнях через велику кількість хворих на коронавірус, не вистачає ліжок. Ситуацію прокоментував міністр охорони здоров'я Максим Степанов.