Європейці прагнуть не тільки перевести свою економіку на новий технологічний рівень, а й захистити від впливу ззовні – в першу чергу, з боку могутніх США.

Ситуацію коментує у своєму блозі на YouTube відомий політолог Руслан Бізяєв.

Він нагадує, що ще восени 2020 року керівник Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що в цій установі розглядаються можливості введення цифрової континентальної валюти – цифрового євро. Лагард пояснила, що справа це довга і трудомістка, але варто витрачених зусиль: євро стане більш безпечним. До того ж зіграла свою роль пандемія коронавірусу, через яку зросла роль Інтернету, і більша частина міжнародних компаній перейшла на цифрову валюту.

«Але не коронавірусом, як то кажуть, єдиним. Одночасно в ЄС відкинули ідею надання з боку Євросоюзу підтримки у випуску криптовалюти компанії FacebookLibra. Одним з головних аргументів брюссельських чиновників стали побоювання, що цей проєкт може підірвати можливості ЄС з фінансового контролю в зоні євро», - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Якщо необхідно, щоб на європейський валютний ринок ніхто не міг впливати з боку, то на континенті повинна з'явитися власна фінансова система. Про її необхідність вже у 2018 році говорив глава французького Мінфіну Брюно Ле Мер. А міністр закордонних справ ФРН Хайко Маас тоді ж висловився пряміше: потрібна така система, яка була б незалежна від Сполучених Штатів.

«Планування власної системи грошових переказів в Європі почалося після того, як США пригрозили вжити заходів проти Товариства всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій (SWIFT), штаб-квартира якого знаходиться в Бельгії», - каже Бізяєв.

Поки що основною валютою у світі залишається долар. Але Європа не забуває про свої інтереси – а значить, і про свою валюту.

На жаль, на думку експерта, в цьому відношенні Україна Європою поки не є.

«Я не бачу сенсу намагатися врятувати те, що неминуче впаде – чинну економічну модель країни, засновану на принципах четвертого технологічного укладу. Необхідно терміново розробити та затвердити план переходу економіки країни на нові рейки. В основі його повинні лежати освіта і власна Кремнієва долина», - впевнений Руслан Бізяєв.

Раніше, як повідомляє Знай.ua, він прокоментував нинішню політичну ситуацію в Україні.

Також Бізяєв вважає, що в нинішній ситуації не слід вимагати розслідування вбивств на Майдані.