Останнім часом активно шириться фейк, що українцям, які не з’явились до ТЦК будуть блокувати банківські картки.

Окрім того, говорили, що такі громадяни не будуть обслуговуватися у державних органах, банках та транспортних компаніях. Про це також писали на ворожих каналах у соціальній мережі. Міністерство стратегічної інформації та комунікації спростували цю новину і закликали не спекулювати на цій темі.

Розрахунок карткою. Фото: скрін youtube
Розрахунок карткою. Фото: скрін youtube

Автором поширення такої інформації є Дмитро Василець, який активно просуває кремлівські наративи та розколює суспільство.

В українському законодавстві немає чітких положень, які б говорили про можливість блокування карти ухилянта.

Популярні новини зараз
Запитай у дружини або мами: які документи потрібні українським чоловікам для оновлення даних у ТЦК Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись Боржникам за комуналку приготували болісне випробування: юрист розповів, до чого готуватися Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня
Показати ще

Але банківську карту все-таки можуть заблокувати. І зроблять це лише за однієї умови – коли громадянин не сплатить штраф, який йому виписали у військкоматі. Це може зробити виконавча служба. Але це прописано законом і було прописане ще до повномасштабного вторгнення і з неявкою до ТЦК це ніяк не пов’язане.

Візит до ТЦК, фото: Unian
Візит до ТЦК, фото: Unian

Наразі в Україні навіть стали частішими скасування штрафів за неявку до ТЦК, адже не завжди повістки вручаються згідно з законом. Якщо людина може у суді довести інше, то штраф скасовують.

Тож, ніяких блокувань карток не передбачається за неявку до ТЦК. Можуть виписати штраф, і якщо цей штраф не буде сплачений, то картку можуть заблокувати і це буде абсолютно законним.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, ТЦК прийдуть додому: які нововведення чекають чоловіків

Раніше портал Знай інформував, хто може отримати допомогу на відновлення свого житла

Також, наш портал повідомляв, "Жінки теж мають воювати": копи у Києві погрожували українці повісткою за порушення комендантської години