Найчастішим гостем на новорічному столі є червона ікра. Ох, ці бутерброди з олією та ікоркою, вони підкорили не одне серце.

Але не кожен знає, що і червону ікру можуть підробляти. І поки ви похапцем скуповуєтесь на Новий рік, то можете відхопити баночку фальшивого продукту. Звичайно ж є способи запобігти цьому і відрізнити ікру від підробленої. Нікому не хочеться зустрічати Новий рік із фальшивою ікрою.

Вова Ярославський, міні-оладки з гарбуза, авокадо і червоної ікри
Вова Ярославський, міні-оладки з гарбуза, авокадо і червоної ікри

Як відрізнити справжню червону ікру

Найчастіше на прилавках можна знайти лососеву ікру. Щоб розібратися в її справжності прямо в магазині, слід звертати увагу на такі фактори:

  • ГОСТ. На відміну від ТУ, ГОСТ гарантує наявність лише тих інгредієнтів, які відповідають заявленій рецептурі. А саме самої ікри, солі та консерванту (на вибір - сорбінова кислота або бензоат натрію).
  • Назва. Лососева ікра - це дуже широке поняття, тому що до цього виду відноситься і горбуша, і форель, і кета, і нерка, і кижуч, і навіть чавича. Щоб бути впевненими в тому, що в банку не змішали ікру відразу кількох видів риб, краще шукати таку, на якій написано, наприклад: "Ікра нерки".
  • Місце провадження, дата. В ідеалі упаковувати ікру мають прямо там, де й добувають. Дата виробництва має відповідати часу нересту конкретного виду лососевих.

    Червона ікра, фото: fishki.net
    Червона ікра, фото: fishki.net

    Популярні новини зараз
    "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
    Показати ще
  • Цінова категорія. Не варто сподіватися, що за пару сотень ви можете купити справжню ікру - вона коштуватиме у кілька разів дорожче. Іноді, на жаль, під виглядом якісного та дорогого продукту можуть підсунути другосортну ікру, і якщо до того ж банка бляшана, то визначити це у магазині буде неможливо.
  • Зовнішній вигляд ікри. Запам'ятайте, що рідини в банку має бути зовсім небагато, а ікринки - все однакового розміру. Нехай вас не бентежить, якщо маленька ікра. Наприклад, у форелі ікринки діаметром всього 3 мм. Зате ікракети — до 8 мм. Але в будь-якому вигляді ікри, якщо вона натуральна, чітко проглядається жирова цятка - це і є зародок.
  • Консистенція. Спробуйте перевернути банку. Якщо ікра не падає вниз, вона справжня. Допустимо, якщо впало кілька ікринок.

Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)
Червона ікра - фото з Фейсбук (Максим Несміянов)

Нагадаємо про вершкове масло без вершків: як у магазині не нарватися на підробку.

Раніше ми повідомляли, що його роблять "правильні" бджоли? Дідусина хитрість, як перевірити мед на натуральність.