Дмитро Наталуха, голова Комітету Верховної Ради з економічного розвитку, запропонував нові правила, які допоможуть бізнесу та армії бути більш передбачуваними та стабільними.

Ось що він розповів під час зустрічі 19 серпня.

Що таке "економічне бронювання"

Це система, за якої компанії сплачуватимуть спеціальний збір за працівників, які мають бути заброньовані від мобілізації. Вартість 20 000 гривень на місяць за кожного такого працівника.

Співробітники в офісі, фото з pxhere
Співробітники в офісі, фото з pxhere

Як це буде працювати

Є кілька варіантів:

Популярні новини зараз
Вистачить на ситу старість: яку пенсію нарахують мобілізованим українцям До 3400 гривень: українців будуть оштрафувати за електролічильники В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення "Газмережі" попередили про новий спосіб оплати: стосується кожного споживача
Показати ще
  • Прямий збір: Компанії сплачують збір за кожного заброньованого співробітника.
  • За зарплатою: Збір розраховується на основі зарплати працівника (від 35 тисяч гривень плюс 20 тисяч гривень військового збору).
  • Змішана модель: Комбінація обох підходів.

Навіщо це потрібно

За словами Наталухи, запровадження такої системи може принести державі близько 200 мільярдів гривень на рік. Це майже дві третини всіх видатків України на купівлю зброї.

"Це надасть як бізнесу, так і державі, головне – передбачуваність. Бізнес зможе прогнозувати свою діяльність, буде передбачуваним, гарантія того, що він зможе надалі працювати. А держава матиме гарантію того, що забезпечення наших військових так само буде стійким та безперебійним", – каже Наталуха.

Нагадаємо, "Їхати в Україну не обов'язково": до Міноборони відповіли, чи працюватимуть ТЦК за кордоном

Раніше ми писали, у ТЦК заявили, що 18-річні українці таки можуть потрапити під мобілізацію: як це можливо

Крім того, Знай.ua повідомляв, Кабмін звільнив від мобілізації 133 "важливі" структури: люди назвали це "офіційною війною для бідних"