В Україні штрафи за неправильну стоянку збільшать в десятки разів. Зараз, якщо водій зайняв місця для людей з інвалідністю, то він сплатить до 1700 грн, а за новими правилами – 34 тис. грн. Крім того, спростять процедуру доказу того, що порушник дійсно зупинився в недозволеному місці.

Відповідні пропозиції були розроблені групою депутатів від "Слуги народу" (законопроект №2628). Юрист Олександр Плахотник розповів, що зараз поліції складно довести, що водій неправильно припаркувався, а суди часто підтримують порушників. Та й штраф у розмірі 255 грн особливо нікого не лякає. Саме з цих причин були ініційовані зміни штрафів та правила фіксації порушення.

Штрафи за неправильне паркування, фото: varianty.lviv.ua
Штрафи за неправильне паркування, фото: varianty.lviv.ua

Очікується, що штрафи за неправильну зупинку збільшать з 15 до 200 неоподатковуваних мінімумів — вони зростуть з 255 до 3400 грн. Зростання штрафів за паркування на місцях для людей з інвалідністю становитиме з 1700 до 34 тис. грн.
Повідомляється, що 70% від суми зібраних штрафів залишать на місцях, а 30% – передадуть до державного бюджету. Таким чином, місцева влада повинна бути в першу чергу зацікавлена в тому, щоб притягнути порушників до відповідальності, встановити камери і оновити розмітку.

"При здійсненні фотозйомки обов'язково наявність не менше трьох зображень транспортного засобу, отриманих з різних або протилежних ракурсів, на яких чітко видно заїзд коліс транспортного засобу на місце (на дорожню розмітку), де зупинка/стоянка транспортних засобів заборонено", – йдеться у законопроекті. Текст законопроекту

Штрафи для водіїв, фото: Вежа
Штрафи для водіїв, фото: Вежа

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще
Крім того, місце, де можна зупинятися, позначать жовтим трикутником. Тому достатньо буде всього лише зафіксувати, що колесо "наїхало" на дорожній знак. У водіїв своя думка — вони обурюються, що перш ніж штрафувати влада повинна забезпечити паркувальними місцями.

Нагадаємо, Шулявський міст може впасти? Кияни вказали Кличку на фатальну помилку

Як повідомляв портал "Знай.ua", це врятує ваше життя: як діяти пішоходу, аби не потрапити під колеса на дорозі

Також "Знай.ua" писав, відмовили гальма - без паніки: що потрібно робити в одній з найнебезпечніших ситуацій