Деякі пенсіонери можуть "втрачати" при перерахунку своїх пенсійних виплат від кількох сотень до півтори тисячі гривень. Як відомо, українські пенсіонери після 65 років мають право на перерахунок пенсії в Україні.

Постійні зміни в законодавстві щодо нарахування та перерахунку пенсій призводять до багатьох недорозумінь і людям пенсійного віку потрібно встигати щоразу розібратись із ситуацією.

Заступник директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Галина Мастюгіна пояснила деталі, пише "Пенсійний кур'єр".

Пенсіонери, фото 33 канал
Пенсіонери, фото 33 канал

"До 1 жовтня 2017 року ціна одного року страхового стажу обчислювалася за коефіцієнтом 1,35. Тобто маєш 30 років стажу — отримуєш коефіцієнт 0,40. А з 1 жовтня 2017 року вартість одного року страхового стажу дорівнює 1%. І що сталося? Оскільки ви вийшли на пенсію в 2017 році, зарплату для призначення пенсії вам взяли 3764,40 грн (ту, яка була визначена для обчислення пенсії в 2017-м)", — пояснила чиновниця.

Популярні новини зараз
Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

А тим людям, які виходили на пенсію раніше і не мали цього показника 3764,40 грн, а середня зарплата 1197,91 грн, з 1 жовтня 2017 року прийняли вже підвищену середню зарплату 3764,40 грн, однак замість 1,35 застосували коефіцієнт стажу 1. В результаті таких дій пенсії у цих людей підвищилися.

Пенсіонери, фото: novosti.dn.ua
Пенсіонери, фото: novosti.dn.ua

"А у вашому випадку зарплата для обчислення пенсії залишилася колишньою — 3764,40 грн, при цьому вартість одного року стажу зменшилася до 1. Так вийшло, що з 1 жовтня 2017 розмір вашої пенсії, обчисленої за новою формулою, зменшився. У кого-то він зменшився на 1500 грн, у кого на 800, 700 грн. — по-різному", - пояснила Мастюгіна.

Нагадаємо, в Україні змінилися мінімальна пенсія та прожитковий мінімум.

Як повідомляв Знай.ua, для українських пенсіонерів відкриють "особистий кабінет" й перерахують виплати.

Також Знай.ua писав, що в Україні 70% людей пенсійного віку отримують пенсію менше як 3 тисячі гривень, а це нижче фактичного прожиткового мінімуму.