Незважаючи на майже двомісячне тривання карантинних обмежень у Києві, кількість обурень, питань та скарг на "проколи" столичної влади лише зростало з кожним днем. Судячи з безперервного потоку звернень до міського голови у соцмережах, обраний в перші ж дні карантину мером формат спілкування з жителями мегаполісу та ЗМІ, відверто не влаштовував киян впродовж всього цього часу. Переважна більшість критичних для містян питань після 15-20-хвилинного онлайн прес-брифінгу Віталія Кличка так і залишалася без відповіді. Масові скарги на відсутність обіцяного дезінфікування під'їздів, нестачу масок, "вибух" обурень щодо розміщених у місті дорогих білбордів із зображенням усміхненого мера, тривале відтягування закриття Києво-Печерської Лаври та вимога зачинити всі храми у місті – це лише незначна частина загальної хвилі обурень. Нині ж ситуація лише стає ще більш критичною. Подробиці з'ясовували Знай.ua.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

За добу 79 хворих: 14 з них - медпрацівники

Виступ київського голови традиційно розпочалася озвучування із статистичних даних щодо інфікованих Covid-19 мешканців міста.

Варто наголосити, що ситуація є невтішною. Динаміка зростання кількості хворих, що спостерігалася впродовж останніх вихідних, підтвердилася і сьогодні.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"Кількість киян, у яких за минулу добу лабораторно підтвердили захворювання на коронавірус, зросла ще на 79 людей. 14 з них – медпрацівники. Захворіли 33 жінки, віком від 27 до 79 років, і дівчинка, якій всього 3 місяці. 22 чоловіка, віком від 25 до 82 років, а також 3 хлопчиків 10, 11 та 12 років. До лікарень столиці госпіталізували 10 пацієнтів", – повідомляє мер Києва Віталій Кличко.

Найбільша кількість хворих виявлена у Дарницькому районі – 11 випадків, а також Дніпровському та Оболонському районах – тут зафіксовано по 8 випадків.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

За словами Віталія Кличка, впродовж 3 святкових днів Київським лабораторним центром було досліджено 2242 зразки біоматеріалів. А за весь період, станом на сьогодні, Центром було досліджено 16 тисяч ПЛР-тестів – це майже вдвічі меншим за загальну кількість проведених тестів на Covid-19, що дорівнює 35 500.

Загалом, в столиці зафіксований 1930 випадків інфікування коронавірусом, 38 людей померли.

Кияни вимагають не "води", а чіткої конкретики: від кількості фахових лікарів до резерву ліжок

Десятки все нових і нових коментарів і питань від невдоволених киян продовжують масово з'являтися на офіційних сторінках столичного голови "Кличко-мер" та, власне, Віталія Кличка.

Жителі міста вимагають від мера Києва конкретної інформації щодо "коронавірусної" ситуації. Люди відверто пишуть, що замість "води" міський голова має озвучити чіткі цифри щодо стану у медзакладах: пропускна здатність та завантаженість лабораторій, яка кількість лікарів-інфекціоністів сьогодні працює у медзакладах та стан підготовленості лікарень.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

"Для об’єктивності картини необхідна інформація:

1. Про наявність вільних місць в інфекційних клініках;

2. Про завантаженість і залишки реанімаційних ліжок в інфекційних лікарнях.

3. Скільки зайнято ліжок в лікарнях міста хворими з COVID 19.

Буде об’єктивна інформація і від цього прогнози по виходу з карантину", – наголошує автор одного зі звернень до Віталія Кличка Viktor Jacyk.

"Ось мене більше цікавить скільки на даний момент задіяно лікарів враховуючи їх захворюваність і на яку кількість захворілих є ліжко - місць в резерві? У нас лікарень ніхто не будував як в Китаї", – звертається до міського голови киянка Анна Іллєнко.

Водночас, містян цікавить і ситуація безпеки пацієнтів з іншими захворюваннями, що звертаються за допомогою до лікарів.

"А ще, в яких мед закладах, хворі лікарі, люди ж звертаються за допомогою з інших причин, виходить теж під загрозою......а може там, не інфекційне відділення, а лікарі заражені, які гарантії? Чи людині зовсім не звертатись за допомогою - дома сидіти із своєю проблемою зі здоров'ям, а якщо загроза життю, а швидка не їде? Скільки всі дають інформації, а за це - не чула жодного разу", – обурюється киянка Віра Галаджий.

Посилення карантинних обмежень може бути "не за горами": все вирішить статистика

Втім, чіткої відповіді на усі ці питання кияни так і не почули.

В ході виступу голова КМДА торкнувся лише кількох моментів. Перше – це кількість хворих, які наразі перебувають на стаціонарі в столичних лікарнях – таких пацієнтів нині 218. Додатково тут розміщено і 99 осіб з підозрою на коронавірус. Як підкреслив Віталій Кличко, 56 пацієнтів нині перебувають у важкому стані – семеро з них підключені до апаратів ШВЛ.

А от із кількістю ліжок, схоже, можуть виникнути реальні проблеми.

"У стаціонарних лікарнях першої хвилі є близько 500 місць для хворих на коронавірус. Усього в медзакладах першої та другої хвилі передбачено майже 1700 ліжко-місць. Але, якщо у нас буде інфекційний вибух, цього може виявитися замало. Тому я щоразу звертаюсь до всіх: припиніть, будь ласка, жити в ілюзіях, вірус не відступив – небезпека реальна", – підкреслив мер Києва Віталій Кличко.

Втім, незважаючи на збільшення кількості хворих, відсьогодні у Києві впроваджена перша хвиля послаблення карантинних обмежень.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Стосуються вони таких об'єктів:

-непродовольчі магазини, площею до 300 метрів;

-салони краси із попереднім записом;

-парки і сквери;

-тимчасові споруди, невеликі виробництва непродовольчих товарів;

-адвокати, нотаріуси;

-майданчики літніх ресторанів (з дотриманням норм безпеки – відстань від столиків 1,5 м, не більше 2 відвідуючих за столиком, захист персоналу);

-бібліотеки (окрім читальних залів) тощо.

Зачиненими залишаються великі ТРЦ, школи, дитсадки та дитмайданчики.

Проте, як зауважив Віталій Кличко, вже незабаром Київ може повернутися до посилених карантинних обмежень – все залежатиме від подальшої динаміки поширення коронавірусу та, відповідно, кількості інфікованих осіб.

Карантин - Київ, фото з Фейсбук
Карантин - Київ, фото з Фейсбук

Люди в паніці: "Як шукати роботу і годувати дітей?"

Назріла і купа інших питань до столичного мера. Одними з масових на сторінці Віталія Кличка є "транспортний колапс", який триває у місті-мільйоннику вже майже 2 місяці. Кияни вимагають запустити громадський транспорт, бо ця тривала пауза у русі буквально довела чимало сімей до межі виживання.

"Як шукати роботу і годувати дітей, якщо не можна доїхати без громадського транспорту і метро? Чи ви вважаєте що ми маємо працювати на будь-якій роботі як кріпаки 19 століття? Чому у всіх інших країнах світу метро і транспорт працював, працює і буде працювати, та навіть у деяких країнах було запущено більше транспорту? Чому ви порушуєте 33 і 43 статті конституції України?? Ще раз, на таксі нема грошей, бо нема грошей на їжу для дітей, роботи практично нема бо треба їхати а транспорт стоїть, чому ви нас так ненавидите? Скільки можна знущатися? Чому в Європі працює транспорт????", – скаржиться мешканець столиці Григорій Сич.

А низку попередніх звернень містян щодо комунальних проблем, з якими киянам доводиться миритися в період карантину, доповнюють все нові заяви.

"Нам дуже не вистачає доступного без перепустки транспорту та нормального доступу до вирішення гарячої води", – пише Анастасія Костенко, автор одного з коментарів на сторінці Віталія Кличка.

Хвилює місцевих жителів і ситуація із масовою забудовою столиці.

"Якщо далі забудовувати Київ "елітними" гетто, усе перетвориться на Дарницький та Деснянський. Чим думають ті, хто покупає там житло, мене не цікавить - цікавить, чим думає влада Києва, даючи дозволи на таку забудову", – обурюється автор одного із дописів на сторінці мера Val Izhakevich.

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією в столиці, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв про те, що у розквіт пандемії Кличко виділив 136 млн на реконструкцію локації для "піарних роликів".

Раніше Знай.ua писав, що Кличко повідомив про значне збільшення хворих: кияни ж сидять без гарячої води та зарплат.

Такоже Знай.ua писав, що від Кличка вимагають пояснень за "фейкові" зарплати медикам та "бан" його радника Максима Бахматова.