Британські, французькі і південноафриканські вчені-екологи провели дослідження і виявили, що мікропластик засмічує не тільки океан, але й атмосферу. Пластикову потерть прибиває до берега хвилями, а її найдрібніші частинки виявляються в повітрі, яким ми дихаємо – так пластик потрапляє в легені. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі PLOS ONE.

Науці і раніше було відомо, що, відпочиваючи біля моря або океану, людина вдихає різні бактерії, віруси і розпилену сіль. А тепер екологи переконалися, що морський бриз містить у своєму складі ще й подрібнені частинки пластику. Це довели і лабораторні досліди – під лампою ультрафіолетового світла вчені спостерігали, як бульбашки розпорошують флуоресцентні речовини у повітря. Проби повітря дослідники взяли на узбережжі Біскайської затоки у Франції. В цих зразках були виявлені в середньому 19 фрагментів пластику на кубометр морського повітря. За оцінками експертів, у світі на берег викидається близько 136 тис. тонн мікропластику.

Пластик
Пластик

Зазначимо, що мікропластик – це частинки менш як 5 мм завдовжки, пластикова труха, яка через річки і каналізації потрапляє в океан, а звідти – в організм людини і тварин. Нещодавно вчені зафіксували найвищу в історії зміст мікропластику на дні Середземного моря: 1,9 млн частинок на м².

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Нагадаємо, вчені з'ясували, скільки пластика з'їдає людина за все своє життя.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що бактерії навчилися розщеплювати пластик – планета врятована.

Також портал "Знай.ua" писав, що пластмасовий світ переміг – в людському організмі виявили шкідливі речовини.