Зазвичай вакцинацію сприймають, як необхідність для дітей. Однак інфекційним захворюванням байдуже на наш вік. Крім того, деякі інфекції у дорослих протікають набагато важче, ніж у дітей.

Наприклад, вітряна віспа у дорослих викликає ускладнення вдвічі частіше, ніж у дітей, і нерідко призводить до госпіталізації. До того ж інфекції важче протікають у людей, що мають хронічні захворювання, такі як діабет, артеріальна гіпертензія, хронічний бронхіт, бронхіальна астма та інші.

Спектр вакцин постійно розширюється. Зараз можна зробити щеплення, яких ще не було десять чи двадцять років тому, а це означає, що ви можете захиститися від великої кількості захворювань. Від найбільш небезпечних інфекцій нас здатні захистити вакцини, які актуальні для дорослих. Про найбільш популярні і важливі з них розповідає лікар-терапевт Європейського медичного центру Ганна Кулінкович.

Вакцинація, щеплення \\ фото Getty Images
Вакцинація, щеплення \\ фото Getty Images

Щеплення від грипу
Через мутації вірусу вакцинація проти грипу проводиться щорічно. Ймовірність того, що «минулорічний» імунітет зможе активно боротися з модифікованим вірусом поточного року невелика, у зв'язку з чим вірусологи наполягають на ревакцинації.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Щеплення від гепатиту В
Цей вірус передається через кров, а також через статеві контакти, і викликає тяжкі захворювання печінки. Інфікуються доза дуже мала – заразитися їм в сто разів простіше, ніж ВІЛ.

Щеплення від правця, дифтерії, коклюшу
Правець заразитися дуже просто: поранившись при контакті з землею, розбивши коліно, наступивши на іржавий цвях. Дифтерію іноді можна сплутати з ангіною, оскільки вона характеризується болем у горлі та підвищеною температурою.

фото Getty Images
Вакцинація, щеплення \\ фото Getty Images

Щеплення від кору, краснухи і паротиту
Поговоримо про ще одну трикомпонентної вакцини, з одним уколом якій передається імунітет відразу від трьох захворювань. Краснухою неприємно хворіти в будь-якому віці, однак особливу небезпеку вона становить для вагітних. При зараженні під час вагітності вона викликає порушення розвитку органів у дитини.

Щеплення від гепатиту А
Вакцинація від гепатиту А не входить у список обов'язкових, проте вона здатна запобігти розвитку ще одного грізного для печінки вірусного захворювання. Гепатит А належить до групи хвороб «брудних рук», оскільки їм легко заразитися, з'ївши немитий овоч, фрукт або пообідавши в ресторані, який обслуговує недобросовісний персонал.

Вакцинація, фото: uainfo
Вакцинація, фото: uainfo

Щеплення від пневмокока
Пневмокок – це бактерія, яка найчастіше викликає запальні процеси в легенях, а також в середньому вусі і гайморових пазухах. Звичайно, існує велика кількість ймовірних «винуватців» пневмоній, бронхітів, отитів і гайморитів, однак викресливши зі списку головного «винуватця», можна істотно знизити ймовірність захворювання. У даний момент доступні два типи вакцин від пневмокока в залежності від включених у неї підвидів бактерії.

Щеплення від менінгококу
Вакцина від менінгококу стала доступна зовсім недавно. Вона може захистити від такого страшного захворювання, як бактеріальний менінгіт. Особливо вона актуальна для дітей і для людей старшої вікової групи, але також важлива для тих, хто часто контактує з «групами ризику».

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, тестування на covid-19, хто може безкоштовно перевірити наявність хвороби.

Як повідомляв Знай. ua, у країнах з цією вакциною у коронавіруса практично немає шансів - деталі дослідження.

Також Знай. ua писав, що Моз анонсував масову вакцинацію.