Народний депутат України від партії "Слуга народу", голова Верховної Ради з питань бюджету Юрій Арістов звернувся до українців з роз'яснення деяких питань щодо того, як держава планує допомагати громадянам після карантину. Про це стало відомо завдяки матеріалу Арістова на порталі sluga-narodu, який має назву: "Як держава допомагає ФОПам, найманим працівникам і тимчасово безробітним".

Як уряд допомагатиме бізнесу та їх сім'ям, і звідки візьмуться гроші на таку допомогу? Головні питання, на які українці хочуть знати відповіді:

Карантин в Україні, скріншот: YouTube
Карантин в Україні, скріншот: YouTube

Як можна отримати допомогу на дітей?

"Є кілька шляхів. Існує електронний сервіс на сайті Мінсоцполітики, через який можна подати заяву та документи для призначення допомоги. Можна подати документи особисто через скриньки для кореспонденції в органах соцзахисту населення за місцем проживання або надіслати до цих органів поштою. Зрештою, є можливість оформити заявку і отримати послугу за допомогою порталу "Дія" (розділ "Пенсії, пільги і допомогу").", - зазначив Арістов.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Українська школа, скріншот: YouTube
Українська школа, скріншот: YouTube

Як держава планує допомогти людям, які стали вимушено безробітними?

"Під час карантину кількість одержувачів допомоги по безробіттю різко збільшилася і продовжує зростати. Коштів на допомогу з безробіття в бюджеті було явно недостатньо, він просто не був розрахований на таке навантаження. Тому 30 квітня Бюджетний комітет погодив виділення зі Стабфонду 6 млрд грн для надання фінансової допомоги Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Ці кошти підуть суб'єктам малого та середнього підприємництва на період карантину для покриття витрат на зарплату працівникам, яким було скорочено робочий час. Для цього роботодавець повинен звернутись до центру зайнятості за місцем реєстрації його як платника ЄСВ. Процедуру отримання спрощено, для цього потрібні тільки заява у довільній формі, копія наказу із зазначенням дати початку зупинення (скорочення) виробництва та переліком карантинних заходів, відомості про працівників, які мають право на допомогу по частковому безробіттю, та довідка про відсутність заборгованості з виплати заробітної плати та сплати ЄСВ.", - додав Арістов.

Карантин в Україні, скріншот: YouTube
Карантин в Україні, скріншот: YouTube

Чи отримають допомогу ті, хто повністю втратив роботу?

"Так звичайно. Виділені зі стабілізаційного фонду кошти дозволять збільшити мінімальний розмір допомоги по безробіттю з 650 грн до 1000 щомісяця, а максимальний розмір такої допомоги досягатиме 4723 грн. Важливо, що люди отримуватимуть гроші не відстрочено, а відразу з моменту реєстрації. При цьому саму процедуру отримання статусу безробітного максимально спрощено, і це можна буде зробити онлайн. Загалом таке рішення Комітету дозволить надати допомогу по безробіттю понад 600 тисячам громадян.", - підсумував Арістов.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що робити з "карантинними" запаси гречки і макаронів, або скільки часу можна вживати продукти після закінчення терміну придатності.

Як повідомляв Знай.uа від іграшок до ліків – в Україні з'явилася база небезпечних товарів, куди і як скаржитися.

Знай.uа писав, "Потрібно радикально змінити правила", - глава Мінекономіки пояснив, чому не працює банківська система.