Українські банки по-своєму почали трактувати нові правила фінансового моніторингу і почали блокувати навіть ті операції, які відповідно до закону не повинні проходити контроль. Банки, звичайно, можуть мати власні внутрішні правила, однак не варто забувати і про низький рівень довіри до банківської системи.

Закон про новий фінансовий моніторинг передбачає, що перекази сум понад 5 тисяч гривень можна проводити тільки при ідентифікації. а практиці це означає, що через термінали "анонімно" можна переказати суму до п'яти тисяч, а якщо потрібно більше – доведеться підтвердити свою особистість, наприклад, скориставшись банківською картою.

Проте деякі банки вирішили, що можна і потрібно перевіряти всі переклади на джерело походження коштів.

"Є банки, які, щоб спростити собі життя, вирішили, що будуть до всіх застосовувати однаково жорсткі правила перевірки. На щастя, таких небагато. Коли люди скаржаться, я зазвичай відповідаю – якщо ваш банк так себе веде, поміняйте його", – заявила заступник голови НБУ Катерина Рожкова у коментарі OBOZREVATEL .

ПриватБанк, фото Wikimedia Commons CC 3.0
ПриватБанк, фото Wikimedia Commons CC 3.0

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

При цьому раніше закон передбачав перевірку джерела на операції від 150 тисяч, а зараз від 400 тисяч гривень.

Фінансовий аналітик Василь Невмержицький пояснює: у банку є два види моніторингу: внутрішній добровільний (правила якого він розробляє сам) і обов'язковий за законом. Тобто, фінансова установа має право самостійно розробляти більш жорсткі правила і контролювати чи не всіх клієнтів.

"Блокування дрібних перекладів – це скоріше виняток. Якщо максимально посилити контроль для всіх, може виявитися, що і клієнтів у банку не залишиться. Багато банків вже давно практикують при оцінці ризиків врахування тіньових доходів. Часто навіть прямо при анкетуванні запитують: який реальний дохід? Люди заробляють в конвертах, депозити відкривають і офіційно безробітні, у яких по паперах немає ні копійки доходів", – розповідає працівник банку.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, в Приватбанку розповіли, чому не можуть допомогти з поверненням коштів.

Як повідомляв Знай. ua, банкомати Приватбанку запрацюють по-новому.

Також Знай. ua писав, що в Приватбанку пояснили, навіщо урізують українцям кредитні ліміти.