Раніше школи вимагали від учнів проходити трудову практику. Примусова літня практика передбачала мити вікна в школі, білити бордюри, дерева, фарбувати паркан, гребти листя, квіточки саджати і т.д.. Мало кому таке подобається. Так, активістка пригадала, як щоліта їздила до Криму і що робила з практикою. Про це повідомили у фейсбук співтоваристві "БАТЬКИ SOS".
"Школа завжди наголошувала, що не отримаю документ про закінчення школи, якщо не принесу папірець з проходження літньої практики. Я ж вірила школі", - зазначає автор.

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

І вихід був знайдено. У Криму, в ті часи, активно засаджували степ.
"І от, маючи старших друзів і свою проблему з проходженням літної практики, друзі запропонували піти до лісзозу і спитати чи можуть вони таку довідку дати. Але у лісхозі нам запропонували інший варіант - нам будуть платити кошти за метри прополювання молодих дерев і ми, обміркувавши скільки заробимо за два тижні, погодились.
Єдина проблема це був мій вік, треба було згоду батьків, а батьки в Києві, отже ми домовились зі старшою подругою яка дала мені свідоцтво про народження", - продовжує вона.
І за два тижні школярка заробила 90 карбованців і довідку про проходження практики, абсолютно добровільно. Для 12- ти річної дівчини це були космічні кошти і перше придбання «стукалок» на місцевому ринку за власні гроші.
Активістка впевнена, що примусова, безкоштовна праця - це не волонтерство, бо волонтерство - це власне, прийняте рішення, з певною метою ще і з усвідомленням цінності цього волонтерства. Будь яка праця коштує або часу/та або грошей ще і має мету.
А коли класна керівничка виводить 11 клас висаджувати квіти біля сільради, як наглядач дивиться на хлопців, які тягають мішки з землею по 50 кг., з метою гарне фото для Фейсбуку - це називається примусова, безкоштовна праця ще і під час карантину ще і зі свідомим розумінням що до ЗНО таки треба готуватись, якось особливо цинічно виходить.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, скандальний підручник з релігійним контентом "Основи сім'ї" повертається в українські школи.

Як повідомляв Знай. ua, у київському садку дітям, які хочуть в туалет, доводиться сидіти на підлозі.

Також Знай. ua писав, що батьки знайшли в українському підручнику неймовірне і звернулися в МОН.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще