Вишиванка – це не просто елемент етнічного одягу, а ціле надбання нації, яке має глибокий сенс. Орнаменти приховують зашифроване послання предків, які використовували вишиванки в якості оберега.

Червоний колір вишиванки означає щастя, достаток і веселощі. Такі сорочки або сукні носили молоді дівчата, які приносили своєю красою радість оточуючим.

Білий – це колір радості і світлих подій, тому вишиванки в таких тонах вважаються святковими.

Чорна вишиванка символізувала скорботу і горе. Наші предки носили її на похорон, але в деяких регіонах сорочки з чорною вишивкою носили чоловіки похилого віку.

Вишиванка
Вишиванка / Фото: Фейсбук

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Небесно-сині кольори – символ непорочності, тому найчастіше їх вдягали дівчата ще до заміжжя. А насичені сині кольори вважалися найсильнішими оберегами людини.

Що означають квіти на вишиванці

У калині закладено глибокий сенс – це символ материнства. Раніше такі сорочки носили тільки заміжні жінки, дітям надягати їх заборонялося.

Не менш важливими вважаються і червоні маки, які є найпоширенішим оберегом серед українців. Однак ці квіти є сумним символом війни. Коли в сім'ї гинув чоловік на фронті, його дружина або доньки нашивали на сорочку червоні маки. Також маки – надійний захист від пристріту.

Вишиванка
Вишиванка / Фото: Фейсбук

Що зашифровано в геометричних візерунках

Всього в українській вишивці існує три види фігур: геометричні, рослинні та тваринні.

Ромб з крапкою всередині – вінчальна символіка для нареченого і знак родючості. А для наречених на сорочках або сукнях вишивали хрестик або букву Х (символ урожаю).

Також до жіночих візерунків належать прямі лінії, змійки, знаки води у вигляді спіралі або хвиль. Всі вони вважаються символом родючості і материнства.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, полярники з Антарктиди зворушливо привітали українців з Днем вишиванки та вшанували пам'ять загиблого друга.

Як повідомляв портал Знай.иu, пишногруда українка Міла Кузнєцова вмістила свій 13-й розмір у вишиванку.

Також портал Знай.uа писав, що зірки "Кварталу 95" явили українцям свої вишиванки і нарвалися на критику.