З'явилася інформація, що Міністерство юстиції України запускає проєкт зі скорочення місць позбавлення волі. У найближчі кілька днів буде оголошено список дев'яти в'язниць, де стартує так званий процес заморожування.

Про це стало відомо завдяки заяві міністра юстиції України Дениса Малюськи для одного з українських видань.

Денис Малюська, скріншот: YouTube
Денис Малюська, скріншот: YouTube

За словами Дениса Малюськи, в Україні жодна в'язниця не заповнена на 100%, на відміну від слідчих ізоляторів (СІЗО).

"Не в'язниці переповнені, а СІЗО: Київ, Одеса, Херсон, де наповнення часто більше 100%. Майже жодна в'язниця не заповнена на 100%, тому є потенціал для їх закриття. Перший етап запустимо цього тижня і оголосимо список з дев'яти в'язниць, де стартує процес заморожування (звільнення персоналу, вивезення засуджених до інших місць утримання)", - повідомив Малюська.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Він додав, що міністерство не може собі дозволити утримання в'язниці, яка завантажена на 30-40%.

"Це не означає ліквідацію саме таких закладів. Може вони не наповнювалися штучно — через певні лобі туди направляли менше засуджених, а умови там нормальні. Тоді ми ліквідуємо в'язницю навіть зі значним наповненням і переведемо засуджених у кращі умови", - зазначив міністр.

Він також повідомив, що протягом року очікуються зміни в законодавство, яке дозволить відомству переходити на установи виконання покарань з комбінованим режимом безпеки.

"Це потрібно для економії коштів. В системі вкрай низька зарплата у працівників (8000 грн / міс.), і надвисокі витрати на утримання установ. Так ми зменшимо витрати, а за рахунок звільнень піднімемо оплату іншим працівникам", - зазначив міністр.

Варто також нагадати нашим читачам, що Мін'юст підготував для розгляду в парламенті два законопроєкти для розвантаження тюрем в період пандемії коронавірусу. Про це розповів глава Мін'юсту Денис Малюська. За словами міністра, закон про амністію передбачає, що на волю відпустять людей, які не здійснювали насильницьких злочинів.

"Це особи, які мають родичів похилого віку, це колишні учасники АТО, які відбули більше третини покарання", - додав Малюська.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, топ-чиновник "Укрзалізниці" Рязанцев, який побив дружину, вилетів з робочого місця.

Як повідомляв Знай.uа Кубраков звинуватив екскерівника "Укравтодору" в злочині - "Його потрібно прибрати".

Знай.uа писав, на пенсію в 55 - українкам "зробили боляче" через вік, коли дадуть відпочити.