Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю виданню Сьогодні розповів, що змінить для українців податкова реформа. Як відомо, минулого року президентська команда анонсувала початок великої податкової реформи вже навесні 2020 року. І навіть попри коронавірусну кризу, карантин і його наслідки, робота в цьому напрямку активно триває.

Так, нещодавно президент підписав ухвалений ще взимку закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" (законопроект 1210), який вже назвали "малим Податковим кодексом". Крім того, Зеленський доручив Кабміну в тримісячний термін розробити законопроект про одноразове декларування, або про "податкову амністію". Періодично з'являються повідомлення про інших податкових нововведення, які можуть бути введені незабаром.

Зеленський, фото: Офіс президента
Зеленський, фото: Офіс президента

"Це більше питання до Офісу президента. Напевно, йшли дискусії щодо тих чи інших положень законопроекту. Але, тим не менш, він увінчався підписанням, і це добре. Якщо чесно, я вважаю цей закон одним з кращих, які були прийняті за всю історію нашої податкової системи. Цей законопроект завершує пакет законів, спрямованих на детінізацію. Можна скільки завгодно сперечатися про ставки податків, про податковий тиск, про розмір податкових вирахувань і про те, де їх треба застосовувати. Але якщо у нас не буде головного – "закон один для всіх" і "всі платять податки", то всі ці суперечки будуть від лукавого. Я не розумію, чому спочатку повинні платити податки великі платники податків, а потім малі, або навпаки. Я не розумію, чому щось треба робити спочатку, а щось в кінці, якщо мета – зробити так, щоб податки платили всі, і закон був один для всіх. А от коли такі правила встановлено – тепер давайте дискутувати про ставки, про все, що стосується оподаткування", - каже Гетманцев.

"Ми реалізували цю мету шляхом прийняття пакету законів про е-чеку, 1210, законів по спирту, янтарю, лісу, землі і т. д. І вже зараз видно перші результати прийнятих рішень у вигляді збільшення відрахувань від спирту, тютюну, ПДВ, якщо порівнювати рік до року. Тепер головне – щоб новий Мінфін і нова податкова не втратили цей тренд", – додає він.

Популярні новини зараз
В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Данило Гетманцев, фото - Facebook
Данило Гетманцев, фото - Facebook

Крім того, голова урядового Комітету додав, що нещодавно він опублікував законопроект про підтримку промисловості. "Впродовж квітня та травня ми зустрічалися з різними асоціаціями, які представляють вітчизняну промисловість, і розробили пакет законопроектів, які спрямовані саме на підтримку промисловості. Ми переконані, що якщо не створити умови для галузей з високою доданою вартістю, то майбутнього у країни не буде, взагалі ніякого. Всього їх 17. Ми зустрічалися з представниками майже всіх цих галузей, починаючи з сільськогосподарського машинобудування і металургії і закінчуючи авіацією, фармацією, хімією і т. д".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, Саакашвілі зізнався, що йому доручив зробити Зеленський на новій посаді.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що команда Зеленського призначила конкурс на голову податкової та з зарплатою 1000 доларів.

Також портал "Знай.ua" писав, що податок на виведений капітал – це реінвестування в розвиток українського бізнесу.