Міністерство соцполітики готує кардинальні зміни для українських пенсіонерів. Так, в Україні протягом 2020-2021 років планується ввести ряд нововведень щодо пенсійних виплат.

Основні зміни в нарахуванні пенсій:

1. Індексація пенсій
У травні більшість українських пенсіонерів отримали проіндексовані пенсії. За даними Мінсоцполітики, пенсії були підвищені для 8,4 млн пенсіонерів з майже 11,3 млн осіб. У середньому пенсії виявилися підвищені на 259,41 грн, однак для 45% пенсіонерів пенсії зросли лише на 100 грн.

2. Підвищення пенсій для окремих категорій
Як повідомила в ефірі одного з телеканалів міністр соцполітики, в планах уряду – розширити положення про індексацію пенсій на ті категорії пенсіонерів, які отримують виплати на підставі окремих законів. Зокрема, мова йде про пенсіонерів – працівників місцевого самоврядування, науковців, журналістів і т. д.

пенсіонерка, скріншот з відео
пенсіонерка, скріншот з відео

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Також відомо, що можуть бути підвищені пенсії для людей, які мають 40 років стажу, але отримують невеликі пенсії.

3. Доплати для українців старше 75 років
З 1 квітня 2020 року спеціальні доплати стали отримувати українські пенсіонери старше 80 років. Згідно з постановою Кабміну №251 від 1 квітня, доплата годиться всім пенсіонерам старше 80 років, якщо їх пенсія з урахуванням всіх надбавок та доплат не досягає розміру середньої зарплати, яка служить основою для розрахунку пенсій за 2019 рік, тобто менше 9205 грн.

Щомісячна доплата для пенсіонерів старше 80 років становить 500 грн. Якщо пенсія з доплатою вийде більше 9205 грн, розмір доплати зменшиться, щоб сума не перевищувала 9205 грн. Якщо пенсія з доплатою виявиться менше 2600 грн, доплата буде збільшена, щоб дотягнути загальну суму до 2600 грн.

Ті, кому 80 років виповниться вже після виходу урядової

В наступному році подібні доплати планується робити до пенсій усіх пенсіонерів, починаючи з 75 років.

Пенсіонери, фото: Pxhere
Пенсіонери, фото: Pxhere

4. Підвищення мінімальних пенсій
Цього року мінімальні пенсії зростуть ще двічі: з 1 липня та з 1 грудня. Підстава для підвищень традиційне: збільшення прожиткового мінімуму.

Сьогодні прожитковий мінімум для непрацездатних осіб становить 1638 грн. Такий же розмір мінімальної пенсії. Вже через місяць, з 1 липня прожитковий мінімум збільшиться до 1712 грн. Відповідно, на 74 грн виростуть і мінімальні пенсії в липні.

З 1 грудня прожитковий мінімум і мінімальні пенсії зростуть до 1769 грн. Таким чином, грудневе підвищення пенсій складе 57 грн.

Ці підвищення торкнуться насамперед тих пенсіонерів, у яких офіційний стаж менше необхідного мінімуму. Таких в Україні налічується близько 80 тис. чоловік.

5. "Карантинна тисяча"
У зв'язку з карантином, за даними Мінсоцполітики, у квітні отримали близько 10 млн пенсіонерів з 11,3 млн додаткову тисячу. Багато пенсіонери чекали такої ж допомоги і в травні. Однак, на відміну від більшості інших «карантинних» видів соціальної допомоги (допомоги по безробіттю, виплат на дітей підприємців та ін), виплата 1000 грн, для пенсіонерів була одноразовою.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Ляшко захистив пенсіонерів і налетів на Шмигаля в прямому ефірі.

Як повідомляв Знай. ua, українці з браком стажу для пенсій отримають право на матеріальну допомогу.

Також Знай. ua писав, як змінилося життя українських пенсіонерів.