Дослідники Держстату підрахували середню заробітну плату українців за I квартал 2020 року. Статистика в черговий раз підкреслила нерівність чоловіків і жінок в оплаті праці. Українські жінки заробляють на 21% менше чоловіків, і це досить серйозна різниця. У більшості європейських країн ця різниця значно менше.

Жінка, фото pxhere
Жінка, фото pxhere


Як показали дослідження Держстату, за перші 3 місяці поточного року в середньому чоловіки заробляли 12 438 гривень. За аналогічний період середня зарплата жінки становить всього 9 785 гривень. Різниця трохи менше, ніж в 3 тисячі гривень, що для нашої країни – досить серйозна сума.

Гроші - фото pixabay
Гроші - фото pixabay


В першу чергу, така різниця в зарплатах пов'язана зі стереотипами. Нерідкі випадки, коли на одній і тій же посаді жінці можуть платити менше, ніж чоловікові. Якщо жінка зіткнулася з таким прецедентом, вона може звернутися до суду і відстояти своє право на рівну зарплату. Також причина низької середньої зарплати жінок пов'язана з тим, що їм доводиться проводити багато часу вдома, щоб доглядати за дітьми. Тому вони змушені працювати з частковою зайнятістю. Цю проблему може вирішити тільки осучаснення ринку праці, з можливістю працювати з дому.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Ляшко захистив пенсіонерів і налетів на Шмигаля в прямому ефірі.

Як повідомляв Знай. ua, українці з браком стажу для пенсій отримають право на матеріальну допомогу.

Також Знай. ua писав, як змінилося життя українських пенсіонерів.