З 1 січня 2021 року може початися плавний перехід на накопичувальну пенсійну систему. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль анонсував, що з наступного року на накопичення будуть йти 2% від податку на доходи фізосіб і 2% ЄСВ - всього 4 %.

Голова Ради Української асоціації адміністраторів пенсійних фондів Олена Сотскова відповіла на важливі питання. Вона вважає самою ідеальною потрійну пенсію - солідарна, обов'язкова накопичувальна і добровільна накопичувальна.

"Мабуть, всі вже знають, що існуюча солідарна пенсійна система вже ніколи не зможе забезпечити гідні пенсії ні теперішнього, ні прийдешнім поколінням громадян. Зараз 13 мільйонів платників внесків повинні забезпечити пенсіями 11,2 мільйонів пенсіонерів. Це неможливо. З часом кількість пенсіонерів по відношенню до працюючих буде тільки рости. І це проблема не тільки України, а і всього світу", - розповіла Styler Олена Сотскова.

пенсіонерка, скріншот з відео
пенсіонерка, скріншот з відео

Роботодавцям доведеться платити ще по 2% від зарплати кожного співробітника. А якщо людина прийме рішення відраховувати на пенсії більше 1%, то зростуть й платежі з працедавців — до 5%.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

У разі, якщо в Україні запровадять таку пенсійну систему, то коефіцієнт пенсійного заміщення, який на сьогодні становить 28 % від заробітної плати (стільки людина отримує пенсії від свого доходу), збільшиться до 43%.

"Альтернативи негайного введення обов'язкової накопичувальної системи немає, - категорично заявила експерт. - При існуючих в Україні демографії та параметрів солідарної системи, рівень заміщення пенсією втраченого заробітку буде постійно знижуватися з нинішніх 28% до 18% протягом наступних 30 років. Це вдвічі менше, ніж передбачено конвенціями Міжнародної організації праці та директив Європейського Союзу".

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям знову піднімуть пенсійний вік.

Як повідомляв Знай. ua, що приготували Мінсоцполітики і МВФ для українців.

Також Знай. ua писав, що життя українських пенсіонерів кардинально зміниться в цьому році.