У далекому 1843 році експедиція французького дипломата, археолога і мандрівника Еміля Ботти в палаці Ассірійського царя Саргона другого в гирлі річки Тигр, зараз це територія держави Ірак, виявила найдревніший у світі дверний замок.

Корпус знайденого замку виготовлено з дерева. Усередині корпусу замку, у вертикальних пазах пересувалися штифти звільняючи дерев'яний засув. Замок було встановлено на одній з безлічі дверей палацу. Про цю історію нагадують французькі видання.

Замок з палацу Ассірійського царя Саргона, фото: fishki
Замок з палацу Ассірійського царя Саргона, фото: fishki

На жаль палац було давно зруйновано часом і не вдалося дізнатися, що закривали даним замком. В той час аналогічні замки виготовлялися на великій території Туреччини і був знайомий європейцям по численним описам замка мандрівників. Так що на момент відкриття Ботти конструкція замку отримала назву (Єгипетський), а фахівці називали його конструкцію "tambler", "pin-tambler", в перекладі "з падаючим штифтом", "голчастої склянки".

Замок з палацу Ассірійського царя Саргона, фото: fishki
Замок з палацу Ассірійського царя Саргона, фото: fishki

Популярні новини зараз
Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дерев'яні конструкції замків виготовляли у Європі до другої половини дев'ятнадцятого століття. У той же час виготовляли замки гібридного типу, корпус таких замків залишався дерев'яним, а ключі і ригель виготовляли з металу. Технічна революція кінця 18-19 ст. дала потужний поштовх замковому справі.

Англійський інженер Роберт Баррон в 1778 році запатентував замок "важіль хитний подвійного спрямування". Прототипом такого замку був "томпольний" механізм. Новітню конструкцію циліндрового механізму винайшов у 1784 році англійський інженер Джозеф Брама, який запатентував винахід під назвою "помповий". Ключ такого замку був унікальний і не мав борідки, це був циліндр (трубка), на кінці якого були нарізаний поздовжні пази різних розмірів по довжині. У 1818 році англійські інженеи брати Джеремі і Чарльз Чебб винайшли і отримали патент на "детекторний" замок. Який в наш час прийнято називати "сувальдним" механізмом.

Справжню революцію у виробництві замків у 1847 році здійснив американський інженер Лінус Єль-старший запатентував конструкцію з принципом старого замку знайденого в Єгипті. Через роки його син Лінус Єль-молодший поліпшив напрацювання батька і запатентував штіфтовий механізм замку з маленьким плоским ключем, такий тип механізму став найпоширенішим у двадцятому столітті і зараз не виходить з ужитку.

У 1919 році фінський інженер Еміль Хенріксон отримав патент на "балансовий" або як його ще називають дисковий циліндровий механізм. Ідея інженерові прийшла у голову, коли він побачив машину для підрахунку купюр. У нас такий замок називають "фінський" або "дисковий" циліндр має набір дисків, кожен диск має обмеження повороту у втулці циліндра, а на ключі вирізують пази підходящі для своєчасного повороту диска циліндра.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, з дна Середземного моря витягли якір Афродіти часів стародавніх римлян.

Як повідомляв Знай.uа "Золотий мотлох"— топ-10 речей, які можна вигідно продати, а не викинути.

Знай.uа писав, археолог-аматор знайшов останки гігантського динозавра.