В Україні майже сотня тисяч пенсіонерів, які отримують відразу дві пенсії, проте в майбутньому це стосуватиметься всіх.

В рамках пенсійної реформи Україна поступово переходить від солідарної пенсії до системи добровільних внесків, де кожен українець сам відповідає за свою майбутню пенсію. Система накопичувальної пенсії – це перехідний етап.

Зараз накопичувальну пенсію отримують тільки ті, які платили в недержавні пенсійні фонди. Такі фонди існують декілька років.

Спочатку накопичувальна для всіх буде бонусом до основної пенсії. Українці робитимуть незначні внески (від 2% від зарплати – роботодавець і 1% – працівник).

Отримання пенсії, скріншот: YouTube
Отримання пенсії, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

При повноцінному переході на систему добровільних внесків, українці перестануть платити ЄСВ, замість цього будуть платити скільки захочуть відсотків від зарплати в недержавний пенсійний фонд. Той, у свою чергу, займається інвестиційною діяльністю, вкладаючи гроші на депозити, ОВДП, акції тощо. Так що через 30-40 років роботи, інфляція не з'їсть усі заощадження. І тоді ця накопичувальна пенсія не буде лише доповненням, а повноцінною пенсією.

Варіанти отримання пенсійних накопичень:

- одноразова виплата 100% накопичень;

- прискорені виплати: розподіл суми на щомісячні платежі протягом 5-10 років;

- фіксовані щомісячні виплати;

- можна успадкувати, якщо людина застрахована.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, накопичувальна система пенсій – як зібрати на старість самостійно і наскільки це складно.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україні перерахують прожитковий мінімум і пенсії, як змінюються їх розміри.

Також портал Знай.uа писав, що в Україні відмовляться від паперових трудових книжок – як працюватиме електронний кабінет.