У Чорнобильській зоні відчуження розпочався сезон цвітіння вічнозеленого чагарника під назвою багно болотний. Його ще називають багун запашний, болотна одурь і болотник.

Про це розповіла прес-служба заповідника на його сторінці в Facebook.

Скріншот повідомлення
Скріншот повідомлення

Чорнобильські кущики не варто плутати з тим багно, який поширений на Далекому Сході. Рослини доводяться один одному рідними, проте мають різне будова. Далекосхідний житель в сезон цвітіння покривається великими рожевими квітами і по-науці називається рододендрон даурський.

Загалом, багно буває декількох видів. Але в Україні зустрічається тільки один - саме болотний. Цвіте він у травні-червні. Його запах - різкий і дурманний - можна відчути здалеку.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Чагарники, фото Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник
Чагарники, фото Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник

У народі цю рослину давно відомо як лікувальний. Але головне з них не переборщити, тому що воно має отруйні властивості.

Квіти багна виділяють нектар, тому їх люблять відвідувати бджоли. Вироблений ними з такого нектару мед відрізняється легкими наркотичними властивостями і людина від нього може навіть трохи сп'яніти. Хоча такий мед дуже важко знайти.

В лісовій екосистемі бруд виконує роль лікаря. Там, де поширена ця рослина, дерева (особливо соснові) рідко вражають шкідливі комахи. Галявини, на яких росте багато різних трав і чагарників, включаючи бруд, - приклад саморегулювальної системи, що дозволяє лісі розвиватися у всьому його біорізноманіття.

Багно звичайне являє собою вічнозелений, слабогіллястий чагарник із сильним запахом, заввишки 20-125 см. Молоді пагони з густим рудим опушенням; листя шкірясте, зимуюче, лінійно-довгасте; квітки сніжно-білі, зібрані парасольками на кінцях гілок; плоди - довгасто-овальні, залізисто-опушені коробочки. Пагони багна містять ефірну олію, основним компонентом якого є ледол і палюстрол. Знайдено також арбутин, дубильні речовини, флавоноїди.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Чорнобильська зона скинула окови карантину та чекає на туристів - коли та як відновляться екскурсії.

Як повідомляв портал Знай.ua, рівно 34 роки тому сталася страшна аварія на Чорнобильській АЕС.

Також Знай.ua писав, у Києві вшанували пам'ять загиблих та постраждалих під час Чорнобильської трагедії 1986 року.