Річка Десна, що протікає в Україні, рекордно зміліла, що може загрожувати здоров'ю її екосистеми. Рівень води визнано найнижчим за всі 140 років спостережень.

Про це повідомляє BBC Україна.

Нормальний рівень води у цю пору року тримається біля позначки у 680 сантиметрів, однак зараз він ледь досягає 160 сантиметрів. Нещодавні дощі трохи покращили ситуацію, але не суттєво - вони додали хіба декілька сантиметрів.

Зміління річки відзначають і місцеві рибалки. За їх словами, розлив річки не спостерігався з 2013 року, і з того часу ситуація лише погіршується. Тепер начебто в деяких місцях Десну можна перейти вбрід.

Річка Десна, фото YouTube
Річка Десна, фото YouTube

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Любителі рибної ловлі взагалі одні з тих, хто першими звернули увагу на цю проблему. Так, чернігівчанка Галина змалку рибалила на річці, і може з упевненістю сказати, що зміління Десни дуже сильно вдарило по її хобі - кількість улову значно зменшилась (як вона каже, його лишилося хіба "для кота"), а ловити рибу виходить лише у деяких місцях.

На ситуацію звернули увагу й науковці.

"Це абсолютно не характерно для нашої кліматичної зони та для річки Десна. Таке фіксуємо вперше за 140 років спостереження", - розповідає Руслан Овсєєнко, керівник Чернігівського гідрометцентру.

Основною причиною зміління оспіваної Олександром Довженком річки називають посушливу зиму й весну. Як надалі розвиватиметься ситуація прогнозувати важко.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, На окупований Крим чекає катастрофа, яка перетворить півострів на "пустелю" – ЗМІ.

Як повідомляв портал Знай.ua, Продуктовий кошик подорожчає - посуха та травневі морози вдарять по цінах.

Також Знай.ua писав, що Посуха поклала край планам заробітчан, такого не було останні 100 років.