Петрів піст (Петрівка, Апостольський піст) в 2020 році розпочнеться в понеділок, 15 червня. Щороку дата Петрового посту інша, бо залежить від святкування Трійці. Яким буде Петрівський піст в 2020 році, якого числа він завершиться і що можна їсти протягом усього часу. Головні традиції та заборони багатоденного літнього посту Петрівки.

Коли розпочинається Петрів піст

Петрів піст, він же Петрівка 2020, розпочинається в понеділок, 15 червня, через тиждень після свята Трійці. Дата його початку, як і тривалість – щороку різна і залежить від великоднього циклу.

Коли закінчується Петрів піст у 2020 році?

Петрів піст триває від 8 до 42 днів і закінчується напередодні дня Петра і Павла, 11 липня. У 2020 році Петрівка триватиме 27 днів, з 15 червня до 11 липня. На наступний день після завершення Петрового посту, 12 липня 2020 року православні християни святкують день пам’яті святих Петра і Павла. Також з першим днем Петрівки розпочинається косовиця, а по закінченні посту відкривається весільний сезон.

відправа в церкві, фото з вільних джерел
відправа в церкві, фото з вільних джерел

Історія посту Петрівки

Петрів піст був встановлений в пам’ять про апостолів Петра і Павла, в перші століття християнства. Згадки про нього відомі з «Апостольського переказу» Іполита Римського і датовані III століттям після Різдва Христового.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Варто згадати, що Петрівку також іноді називають постом П’ятидесятниці. На початку свого існування він не був пов’язаний з іменами апостолів. На честь святих пост назвали після встановлення свята Петра і Павла. Цей період присвячений пам’яті апостолів Петра і Павла. Вони постили і молилися перед тим, як почали проповідувати Євангеліє і нести в народ вчення про Христа. Подібно святим, віруючі в Петрівський піст повинні утриматися від м’ясної їжі та веселощів, щоб очистити своє тіло і думки.

Церква, фото: Pixabay
Церква, фото: Pixabay

Традиції Петрового посту 2020

В Київській Русі більшість традицій Петрівки були пов’язані з працею на полі та з обмеженнями у їжі. До нового врожаю практично всі запаси з’їдалися, тому піст був іще й вимушеним ходом. Однак в річках водилася риба і господині готували рибні пироги або рибники.

Так наші предки прославляли пам’ять апостола Петра, якого вважали покровителем рибалок. На споживання риби і морепродуктів в Петрів піст відведено певні дні тижня. Що можна їсти в Петрівку і як правильно постити, читайте далі.

Що можна їсти на Петрів піст?

Петрів піст, на відміну від Великого, не такий суворий. Протягом усієї Петрівки, щовівторка, щочетверга, щосуботи і щонеділі дозволяється їсти рибу. Також у дні святих деякі господині готують рибники. Це закритий чи відкритий рибний пиріг, в якому запікається ціла риба або рибне філе. Також під час всього Петрового посту можна їсти зелень, овочі, фрукти, гриби, ягоди.

Петрів піст 2020: харчування по днях

Відповідно до Статуту трапези на Петрів піст, існують такі рекомендації та обмеження.

Щопонеділка Петрівки дозволена гаряча їжа без олії. У вівторок, четвер, суботу і неділю посту – можна їсти страви з рослинною олією і рибою. У середу і п’ятницю – строгий піст і сухоїдіння. Якщо на понеділок, середу або п’ятницю Петрового посту випадає православне свято, дозволяється гаряча їжа з рослинним маслом, іноді риба. У суботу, неділю і в дні релігійних свят дозволений келих вина.

Також в цей період готують різноманітні овочеві салати, каші, тушковані овочі, гриби, рагу, страви з бобових і хліб. В якості перекусу дозволяються сухофрукти, мед, горіхи, десерти без молока і яєць.

Петрівський піст: що заборонено їсти

Протягом усього посту, з 15 червня до 11 липня 2020 року, віруючим не можна їсти м’ясо, яйця, молочні продукти, вживати алкоголь. Лише в святкові та вихідні дні можна випити келих червоного кагору. У найсуворіші дні Петрівки – понеділок, середу і п’ятницю заборонені риба, вино і рослинна олія.

Фото - Православна Церква України
Фото - Православна Церква України

Що можна робити в Петрів піст?

Згідно з церковними канонами, в Петрів піст потрібно молитися і відвідувати церкву. Особливо, в дні вшанування пам’яті святих. Також бажано хоча б раз за весь період відвідати сповідь і причастя.