1 червня в Україні запрацювала система автоматичної фіксації порушень ПДР. Однак, наразі вона діє лише у Києві та у зв'язку з перевищенням швидкісного режиму. За кілька днів роботи кількість зафіксованих порушень перевищила 200 тис.

Перший етап роботи системи — фіксація порушення швидкісного режиму. Порушення швидкісного режиму в Києві — це перевищення швидкісного порогу у 73 км/год. Сюди закладено обмеження швидкості в населеному пункті 50 км/год, перевищення швидкості до 20 км/год, що передбачає попередження, і ще 3 км/год на похибку приладу. Водночас точки, де розміщено камери не є секретом. На найпоширеніші питання щодо автофіксації відповіли у Nash.live.

Автофіксація ПДР, скріншот: YouTube
Автофіксація ПДР, скріншот: YouTube

На дорогах за межами міста потрібно враховувати такі обмеження:

  • 90 км/год — на дорогах поза населеними пунктами;
  • 110 км/год — на дорогах з розділовою смугою;
  • 130 км/год — на автомагістралях.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Українцям нагадують, що експлуатація водіями транспортних засобів без номерного знака, закриття його сторонніми предметами — це адміністративне правопорушення. За ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (ч. 6) за це передбачений штраф в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів (170 грн).

Якщо швидкісний ліміт перевищено, але лише на 50 км/год штраф становитиме 255 грн, якщо більше, ніж на 50 км/год, - 510 грн. Система також розпізнає офіційно зареєстровані іменні номери. Якщо швидкість перевищена на авто з єврономерами, вручення постанови можливе або за місцем реєстрації громадянина України, або при перетині кордону, якщо місце реєстрації не в Україні.

Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube
Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube

Дізнатися про наявність штрафу можна не лише з постанови, надісланої поштою, а й в Електронному кабінеті водія, системі перевірки порушень ПДР, додатку "Штрафи ПДР", офіційному телеграм-боті "Штрафи ПДР".

Постанову про штраф виносять за відсутності порушника. Протягом трьох днів після фіксації її передають "Укрпошті". Вона набирає чинності в той момент, коли постанову вручено або поставлена відмітка про відмову від отримання. У порушника є 10 днів, щоб сплатити штраф зі знижкою 50%. Цей же термін відводять на оскарження постанови. Протягом місяця штраф повинен бути сплачений. Якщо постанова оскаржена, то строк продовжується до рішення по суті.

Після 30 днів з моменту набрання чинності постановою, якщо штраф не сплачено, починається процедура виконавчого провадження. Протягом десяти днів Нацполіція відправляє постанову про примусове стягнення держвиконавцю за місцем реєстрації, проживання, роботи порушника. Сума штрафу подвоюється, ТЗ можуть заарештувати і відправити на штрафмайданчик. Повернути автомобіль після цього буде значно дорожче, ніж штраф за перевищення.

Автофіксація ПДР, скрін з відео
Автофіксація ПДР, скрін з відео

Штраф можна оплатити наступним чином:

  • відсканувавши QR-код в постанові, яку вручить листоноша;
  • через Електронний кабінет водія;
  • через додаток або телеграм-бот "Штрафи ПДР";
  • в додатку "Дія";
  • в платіжному сервісі, терміналі, відділенні банку із зазначенням реквізитів.

Постанову надішлють власнику транспортного засобу (фізособа чи керівник юрособи, якій належить автомобіль) і належному користувачу (якщо дані про нього внесені до Єдиного держреєстру ТЗ).

Для того, щоб оскаржити помилкову постанову, відводиться десятиденний термін з моменту набрання чинності. Оскаржують штраф через позовну заяву в суді загальної юрисдикції за місцем проживання. Однак доведеться заплатити судовий збір (0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб або 420 грн).

Автофіксація, фото mvs.gov.ua
Автофіксація, фото mvs.gov.ua

Обов’язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, українцям показали потенційних вбивць на дорогах, Геращенко опублікував список порушників. Антон Геращенко оприлюднив номерні знаки водіїв-порушників

Як повідомляв портал "Знай.ua", у США невідомий чоловік на автомобілі в'їхав у натовп протестувальників, не обійшлось без стрілянини

Також "Знай.ua", на Донбасі частково відновлять роботу пунктів пропуску, кому дозволять перетинати лінію розмежування. В районі ООС частково відновлюється робота КПВВ