У вівторок, 9 червня, Рада МВФ ухвалила рішення виділити Україні кредитну програму на 5 мільярдів доларів. Програма розрахована на 1,5 року, а відразу надійде 2,1 мільярда.

Для цього позики українська влада пішла на багато - навесні відкрила ринок землі і запустила "антиколомойский" закон. Також у травні уряд підписало меморандум з МВФ, в якому взяли на себе певні зобов'язання.

Меморандум запевнили своїми підписами президент Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко і голова НБУ Яків Смолій.

МВФ, ілюстративне фото: Flickr
МВФ, ілюстративне фото: Flickr

Отримання наступних 2,9 млрд доларів залежить саме від виконання цих умов. Зокрема, це заборона повернення Приватбанку Коломойському.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Даний кредит МВФ позиціонується як коронавирусный, то в документі прописано, що в Україні витрати на боротьбу з пандемією повинні суворо контролюватися, а касові операції проходити через казначейство.

Одним з пунктів також є підвищення пенсійного віку та накопичувальні пенсії. Київ пообіцяв не вводити нові спеціальні пенсії або пільги, не вносити в законодавство зміни, які призведуть до зниження фактичного пенсійного віку.

Також Україна взяла зобов'язання щодо продовження реформи Супрун. Її другий етап стартував з 1 квітня.

Реформування піддасться і освітня система. В тому числі це оптимізація шкільної мережі.

Київ пообіцяв, щоб процеси відбору суддів та дисциплінарні механізми контролювалися "особами з високою компетентністю, надійністю і порядністю".

В меморандум з МВФ Україна зобов'язалася підвищити ціни на газ для українців з 1 липня 2020 року, після чого ціни будуть повністю визначатися ринком.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, чи варто шукати ″зраду″ у рішенні міжнародного фонду.

Як повідомляв Знай. ua, українцям сказали, що буде з курсом долара на тлі траншу нового кредиту МВФ.

Також Знай. ua писав, що Тимошенко розкрила наміри МВФ.