З 1 липня підвищується прожитковий мінімум, від якого залежить розмір пенсій та інших соціальних виплат в Україні. Однак українці фактично стануть "багатшими" на 74 гривні. Розмір прожиткового мінімуму становитиме всього 2118 грн.

Підвищення пенсій

Розмір мінімальної пенсії з 1638 грн у липні піднімуть до 1712 грн, а максимальна пенсія становитиме 17 120 грн. Також українцям підвищать надбавки за "сверхстаж". За кожен рік понад нормативного стажу (для жінок від 30 років, а для чоловіків від 35 років) буде надбавка в розмірі 1% прожиткового мінімуму.

пенсіонер, фото Pxhere
пенсіонер, фото Pxhere

Підвищення зарплат

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Розмір мінімальної зарплати підвищать до рівня фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Українці отримуватимуть мінімум 5238 грн. Розмір погодинної оплати також зросте – до 31,39 грн/год. Зараз мінімальна заробітна плата становить 4723 грн.

Субсидії

При розрахунку соцвиплат середньомісячний дохід одного члена сім'ї ділиться на два прожиткових мінімуми, перемножується на 15% і на загальний дохід сім'ї. У підсумку ця сума є обов'язковим платежем за комуналку, а решта повинна покрити субсидія.

Субсидії, фото: скріншот з YouTube
Субсидії, фото: скріншот з YouTube

Аліменти

Від розміру прожиткового мінімуму залежить мінімальний розмір аліментів. Суму виплат на дитину визначає суд, враховуючи матеріальне становище батька чи мати, розмір заробітної плати того, хто буде платити аліменти, та інші критерії. Мінімальний розмір виплат на одну дитину повинен становити не менше половини прожиткового мінімуму.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, пенсіонерка із Запоріжжя начепила маску супергероя – ніякий вірус не страшний.

Як повідомляв портал Знай.uа, молоді батьки в Україні стануть багатшими – парламент переглянув виплати на самих маленьких.

Також портал Знай.uа писав, безробіття після карантину – на яку допомогу розраховувати українцям і де її отримати.