Дейв Слейтер - фотограф, що знімає переважно дику природу. Не раз він отримував безліч нагород в цій галузі. Однак за його словами, фатальна фотографія принесла йому лише втрати в грошовому плані і привела до завершення кар'єри.

Ймовірно, ви вже бачили цей знімок - він став скандально відомим і його опублікували більше 50 мільйонів разів. Над ним Дейв працював в ході поїздки в північну Індонезію. Метою роботи фотографа на той період стало привернення уваги до зникаючих видів тварин. У якості "моделей" були і рідкісні чубаті чорні макаки. Такі особини зустрічаються тільки на двох островах в Індонезії і за підрахунками їх залишилося кілька сотень.

Деякий час Слейтер спостерігав за ними, а макаки спостерігали за ним і звикали до фотографа. Зрештою довіру макак так зросла, що вони дозволяли собі копатися в волоссі фотографа або самі клацали фотоапаратом. Дейв вирішив скористатися ситуацією і поставив техніку на режим "автопортрета". Перебравши за підсумком сотні фотографій він знайшов ту саму, яка стала ідеальною. Очі макаки світяться, наче бурштин, а рот і зуби зображують подобу посмішки. Повернувшись і продавши знімок, Дейв повністю окупив витрати на поїздку.

знамените фото Дейва Слейтера
знамените фото Дейва Слейтера

А незабаром фото стало вірусним, воно постійно з'являлось в соціальних мережах і в блогах.

Протягом року зображення принесло фотографу 2500 фунтів. Він сподівався на невеликий, але стійкий дохід від прав на повторну публікацію. Але потім знімок з'явився в Вікіпедії - безкоштовний для всіх - і надії вичерпалися. У 2014 році, за словами Дейва, його мавпяче селфі стало найпопулярнішим зображенням в Google, затьмаривши навіть Кім Кардашьян!

Однак в один день йому прийшло повідомлення про те, що благодійна організація подала на нього позов від імені тієї самої макаки, ​​стверджуючи, що саме тварина повинна мати авторські права на фото. Далі було 6 років судових розглядів, які не можна не назвати безглуздими і ідіотськими. Дейв стверджував, що авторські права належать йому: адже він налаштовував обладнання та світло, а тварина лише вдало натиснув на кнопку.

Дейву довелося витратити всі свої заощадження, адже до числа наступали на нього людей підключилася і організація PETA. В результаті знімок не дістався ні мавпі, ні фотографу. Зараз Слейтер кинув роботу фотографа і займається тренерством з тенісу, щоб прогодувати свою сім'ю. Коли його запитують, чи шкодує він про тієї злощасної поїздці, він категорично каже «ні». Адже він домігся, чого хотів - привернув увагу громадськості до чорних макакам.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще