В Україні готують зміни у правилах користування мобільним зв'язком, і тепер операторів і абонентів чекають ряд нововведень. Про це стало відомо після того, як Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект №3014 "Про електронні комунікації. Цей документ буде регулювати ринкові відносини між державою, операторами мобільного зв'язку та абонентами.

Законопроект визначає правову основу роботи у сфері електронних комунікацій та радіочастотного спектра, а також встановлює повноваження держави щодо управління та регулювання діяльності у сфері електронних комунікацій, а також права, обов'язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами. Треба сказати, що в пояснювальній записці до документа йдеться про те, що реалізація цього законопроекту призведе до збільшення витрат з держбюджету, пов'язаних із здійсненням радіочастотного моніторингу.

Київстар, скріншот: YouTube
Київстар, скріншот: YouTube

Що зміниться для операторів мобільного зв'язку?

Відомо, що з'явиться шерінг частот – це означає, що оператори отримають право використовувати однакові частоти та розподіляти їх між собою. Також вони отримають технічну нейтральність і право вибирати, яке покоління зв'язку використовувати на своїх частотах. Різні оператори зв'язку отримають можливість передавати зайві частоти один одному, а не регулятор, як і раніше. Геолокації користувачів і географічний огляд мереж оператор повинен буде передавати державі.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Що зміниться для абонентів мобільного зв'язку?

Серед нововведень, зокрема, абоненти більше не будуть отримувати повідомлень, на які не підписувалися, а за розсилку спаму оператора зв'язку будуть штрафувати – від 1 700 до 8 500 гривень. Оператор зв'язку буде відповідати за неправомірне списання коштів з рахунку абонента. Це питання можна буде вирішувати, звернувшись до регулятора з електронною скаргою. Заявлена оператором швидкість не повинна відрізнятися від реального. Крім того, збільшаться штрафи за порушення прав абонентів. Суми тепер складуть від 17 тисяч до 85 тисяч гривень за кожен факт порушення.

Мобільний оператор, скріншот: YouTube
Мобільний оператор, скріншот: YouTube

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше.

Нагадаємо, українка показала дивну накрутку на тарифах Vodafone.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв, що у Києві Vodafone дав масовий збій – ваш абонент не абонент".

Також портал "Знай.ua" писав, що Київстар закриває популярні тарифи чого чекати абонентам вже найближчим часом.