Щоб підтримувати чистоту в будинку без особливих зусиль слід знати деякі правила правильного прибирання. Для чого сушити йоршик для унітазу і як часто потрібно міняти постільну білизну?

1. Ви не перете ганчірки
Ганчірки для пилу, підлоги, вікон і взагалі будь-які потрібно прати після кожного прибирання, інакше на їх поверхні будуть збільшуватись і розмножуватися мікроорганізми. Прибирати квартиру такими ганчірками безглуздо.

Як правильно
Ганчірки слід прати з господарським милом або іншим миючим засобом. Якщо прати ганчірки вам лінь, користуйтеся одноразовими універсальними серветками для прибирання.

Прибирання кухні, скрін з відео
Прибирання кухні, скрін з відео

2. Ви не сушите йоршик для унітазу
Якщо після очищення унітазу ви відразу ж ставите йоржик на місце, то перетворюєте його на справжній розплідник бактерій. Справа в тому, що для шкідливих мікроорганізмів волога — комфортне середовище, тому в ній вони розмножуються швидше.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як правильно
Дайте щітці повністю висохнути після використання. Не забувайте періодично промивати щітку і чашу для зберігання антибактеріальну дезинфікуючим засобом.

3. Ви чистите підлогу тільки там, до куди дотягується пилосос
Якщо площа квартири більша, а пилосос працює від розетки, цілком ймовірно, що до далеких кутів ви просто не дотягуєте.

Як правильно
Не лінуйтеся і міняйте розетки: ваше завдання очистити підлогу по всьому периметру. Якщо мучитися з проводом не хочеться, вибирайте пилосос з акумулятором, наприклад VC 5 Cordless від Kärcher. У нього три режими потужності, тому він впорається з будь-яким забрудненням, навіть з шерстю домашніх тварин.

Прибирання, скріншот: YouTube
Прибирання, скріншот: YouTube

4. Ви починаєте з прибирання підлоги
Прибирати квартиру знизу вгору не можна, інакше пил з шаф потрапить на підлогу, він знову стане брудним і все піде коту під хвіст. Цьому правилу вчать з дитинства, але багато про нього забувають або просто не йдуть, тому що наводять порядок в поспіху.

Як правильно
Квартиру потрібно прибирати зверху вниз: спочатку пил, вікна і м'які меблі, потім килим і пол. Тільки так.

5. Ви не миєте підлогу під меблями
Тому що забуваєте або думаєте, що раз ці ділянки підлоги не видно, значить, про них можна не турбуватися. Дійсно, зовнішній вигляд квартири вони не псують, але ідеально чистою через це її назвати не можна.

Як правильно
Клубів пилу і складу забутих речей під диваном або шафою бути не повинно. Обов'язково під час прибирання очищайте ці ділянки. Щоб не мучитись і не залазити рукою під меблі, користуйтеся шваброю.

6. Ви очищаєте не все
Помити плиту, замінити постільну білизну і протерти пил ви напевно не забуваєте. Але навряд чи можете сказати те ж саме про очищення шторки для душу, витяжки і шви між плитками.

Як правильно
Щоб нічого не забути, спробуйте скласти перелік: проаналізуйте, що у вашому будинку найчастіше залишається без уваги під час прибирання, і випишіть це на окремий аркуш.

7. Ви прибираєте квартиру занадто рідко
Якщо ви наводьте порядок у всьому будинку за розкладом раз в тиждень, пора переглянути підхід до прибирання. Поверхні забруднюються за різний час, тому і очищати їх потрібно з однаковою періодичністю.

Як правильно
Мікробіолог Джейсон Тетро і автор книги «Чарівна прибирання. Ідеальний порядок в будинку за 10 хвилин в день» Беккі Рапінчук радить робити так:

Міняти постільну білизну раз на тиждень. На простирадлах і наволочках скупчуються бактерії, грибки і пил, які можуть призводити до виникнення прищів і лупи.

Мити раковини раз в день. Навіть якщо на перший погляд вони чисті. На раковині у ванній скупчуються шматочки фекалій (вони потрапляють туди під час миття рук після походу в туалет), а на поверхні кухонної раковини можна знайти сальмонелу і кишкову паличку.

Пилососити килим і мити підлогу раз в тиждень (частіше, якщо у вас є домашні тварини або на вулиці брудно). Пол на кухні рекомендують очищати кілька разів на тиждень, так як на нього можуть потрапляти бактерії з брудних овочів або сирого м'яса.

Міняти рушник у ванній кожні кілька днів і кухонні рушники раз в тиждень. Інакше вони перетворяться в розсадник бактерій.

8. Ви неуважно читаєте інструкцію до чистячих засобів
Якщо ви використовуєте занадто багато засоби для миття підлоги, чистіть плиту рідиною для посуду або не стежите за пропорціями, змішуючи який‑небудь народний засіб, пора виправлятися.

9. Ви прибираєте квартиру занадто швидко
Для багатьох людей прибирання — надокучливе заняття. Закінчити наведення порядку хочеться якомога швидше. Але насправді поспішати не можна.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше не свисти в хаті і не став сумку на підлогу — 10 прикмет, в які краще просто повірити.

Як повідомляв портал "Знай.uа" в Україні зафіксували рекорд по захворюванню коронавірусом.

Також "Знай.uа" писав, що у Львові не послаблять карантин.