В Україні зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) відбудеться не для всіх. Вже в четвер, 25 червня, абітурієнти будуть здавати математику. Також всіх учасників тестування будуть перевіряти на симптоми захворювання та вимірювати температуру.

Наголошується, що ЗНО в 2020 році зробили необов'язковим. Школярів, профтехів і студентів коледжів звільнили від Державної підсумкової атестації, яка проводиться у формі ЗНО. Оцінка за тестування повинна була піти в атестат як держіспит. Даній категорії учнів дозволили здавати іспит за бажанням, пише Сегодня.

ЗНО, скріншот YouTube
ЗНО, скріншот YouTube

Позначка "звільнений" в атестаті

Так, для отримання оцінки в атестаті слід здати іспит у формі ЗНО. Бажаючим потрібно написати заяву на ім'я директора, повідомляється в пояснювальному листі Міносвіти.

Також в 2020 році медалістам дозволили не здавати держіспит.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Тим, хто відмовиться здавати держіспит, атестати повинні видати в найближчі дні. А ті, хто проходитиме тестування, отримають документ після оголошення результатів.

"Закон, підписаний президентом Володимиром Зеленським, звільняє від Державної підсумкової атестації у будь-якій формі учнів, які завершують отримання повної загальної середньої освіти в 2019/2020 навчальному році. У той же час випускники мають право пройти атестацію за власним бажанням. Для державного екзамену у формі ЗНО створені безпечні умови, учасники та інструктори забезпечені засобами захисту", – цитує в. о. міністра освіти Любомира Мандзій пресслужба відомства.

Випускники, які вступають до вищіх навчальних закладів, повинні здавати ЗНО в обов'язковому порядку.

ЗНО, скріншот: YouTube
ЗНО, скріншот: YouTube

Згідно з даними центру оцінювання якості освіти, у 2020 році на ЗНО зареєструвалися 379 493 учасника, з яких 55,7% – випускники шкіл 2020 року, третина – учні профтехів і ще 11% – випускники минулих років та студенти вузів.

"Не всі з них мають намір вступати до вищіх навчальних закладів. Для них здача ДПА не принципова, оскільки молодий чоловік і так отримає свідоцтво про повну середню освіту. Саме їх можна і потрібно було звільнити від ДПА в цьому році", – сказав омбудсмен з питань освіти Сергій Горбачов.

ЗНО в масках і з антисептиками

В 2020 році без маски на ЗНО не допустять, а на вході учасникам тестування будуть вимірювати температуру.

Прийти в пункт тестування потрібно буде за розкладом. В електронному кабінеті учасника ЗНО з'явиться запрошення, в якому буде вказано, в який проміжок часу треба з'явитися. Також біля пункту тестування копи будуть контролювати дистанцію.

Перед входом медик буде вимірювати температуру і перевіряти відсутність ознак симптомів. При виявленні підвищеної температури учасника ЗНО не допустять до тестування, і він зможе здати іспит на додатковій сесії, подавши заяву в регіональний центр оцінювання якості освіти. Також на вході треба буде змінити маску.

Потім необхідно буде пройти процедуру ідентифікації. На вході треба показати документ, що посвідчує особу, сертифікат учасника ЗНО та запрошення-перепустку.

В аудиторії відстань між учасниками ЗНО повинно бути не менше 1,2 м. На столі можуть знаходитися запасна маска, дезінфектор для рук, вода, гелева чорна ручка.

ЗНО, скріншот: YouTube
ЗНО, скріншот: YouTube

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що українцям повернуть гроші за пробне ЗНО.

Як повідомляв портал "Знай.ua", влада дозволила проведення ЗНО.

Також "Знай.ua" писав, що випускники можуть за бажанням пройти ДПА у формі ЗНО.