Тільки ті водії, яким лінь читати новини, не знають, що в Україні вже працює автофіксація порушень ПДР. Дану послугу запустило МВС з 1 червня 2020 року. З'явилася інформація, що альтернативою системі може стати нова розробка, яку планують назвати "Автофіксація порушень ПДР у смартфоні".

Про це стало відомо завдяки повідомленню одного з українських видань.

Українські журналісти вже ознайомилися з презентацією розробки стартапу dashcamua, який дозволяє, на думку авторів, забезпечити глобальний контроль за безпекою на дорогах.

Автофіксація ПДР, скріншот: YouTube
Автофіксація ПДР, скріншот: YouTube

Для цього кожному водієві (за його бажанням) треба встановити на свій смартфон безкоштовний мобільний додаток, за допомогою якого водій може знімати на відео порушення правил дорожнього руху будь-яким водієм, автомобіль якого потрапляє в об'єктив. Це може бути як зустрічний, так і попутний транспорт.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube
Автофіксація порушень ПДР, скріншот: YouTube

30 секундні відеоролики, записані за допомогою програми, можуть бути відправлені в поліцію кількома дотиками до екрану смартфона. Поліцейським залишається тільки подивитися відео і, якщо порушення ПДР дійсно було, то оформити винному "листи щастя" зі штрафом. Тобто в ідеалі виходить, що водії самі контролюють один одного.

Автори розробки впевнені, що нововведення має стати серйозним стримуючим чинником для тих, хто не дотримується правил дорожнього руху, нерідко при цьому наражаючи на небезпеку не тільки своє життя, але й життя інших людей. Адже, скажімо, той, хто проїхав перехрестя на червоне світло і не потрапив поліції на очі, може бути звинувачений у порушенні іншим водієм і зрештою оштрафований або позбавлений прав.

Варто нагадати нашим читачам, що в українській столиці з 1 червня розпочали роботу перші 50 камер системи автоматичної фото - і відеофіксації порушень ПДР. Тепер співробітники Нацполіції за допомогою камер фіксуватимуть: перевищення швидкості; проїзд на червоне світло, порушення правил зупинки, стоянки, рух по тротуарах і т. д.; виїзд на смугу зустрічного руху.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Харкові на водіїв відкриється "полювання" - з'являться сотні видеоловушек.

Як повідомляв Знай.uа глава "Укрпошти" мультимільйонер Смілянський плачеться про маленьку зарплату - "Раніше я отримував...".

Знай.uа писав, як дізнатися про порушення, сплатити штраф і оскаржити помилку — все про автофиксацію ПДР.