Всесвітньо відома шведська компанія IKEA продає букові стільці з деревини, яку вирубали в українських Карпатах незаконним шляхом. Увагу на проблему звернув екологічний проект Earthsight.

Протягом 18 місяців британська організація вивчала походження деревини для стільців IKEA. З'ясувалося, що вона була вирубана в лісах українських Карпат, де мешкають рідкісні види рисей і ведмедів.

Бук використовується у виробництві популярних складаних стільців Terje, які можна придбати по всьому світу. На сайті компанії один такий стілець коштує близько 500 грн.

стільці IKEA, фото Pxhere
стільці IKEA, фото Pxhere

На думку Earthsight, незаконна заготівля деревини здійснюється завдяки корупції в лісогосподарських підприємствах. При цьому вирубування бука в Карпатах не припинялося навіть з початком карантину.

Популярні новини зараз
Не тягніть час: обленерго терміново звернулися до споживачів Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

"Під час правління відомого своєю корумпованістю президента Віктора Януковича в 2011-2014 роках на офшорні рахунки його корумпованих друзів від іноземних компаній надходили мільйони доларів в якості хабарів за доступ до лісоматеріалів. Дослідження Earthsight показують, що, найімовірніше, деревина, за яку було сплачено такі хабарі, згодом потрапила в IKEA і перетворилася на її продукти", - повідомляють екологи.

За даними організації, представники Лісової опікунської ради (Forest Stewardship Council), на який покладається IKEA, були пов'язані з керівництвом українських лісових господарств, що вилилося в закупівлю незаконно вирубаного бука.

Наголошується, що Лісова опікунська рада маркує незаконну деревину скрізь, де є корупційні можливості.

Дослідники закликали компанію змінити свою бізнес-модель, встановити більш високу ціну на свою продукцію, відмовитися від принципу невпинного зростання і припинити співпрацю з корумпованими структурами, готовими маркувати незаконну сировину.

IKEA, фото: Getty Images
IKEA, фото: Getty Images

"В 2019 її споживання склало 21 мільйон кубометрів деревини – дерева, викладені в лінію, могли б сім разів обмотати земну кулю. Earthsight підрахувала, що IKEA щомиті споживає одне дерево і щорічно вирубує на два мільйони дерев більше, ніж у попередній рік", - підсумувала організація.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, IKEA запустила онлайн-продажу в Україні.

Як повідомляв портал Знай.uа, карантин зірвав відкриття магазину IKEA, але вихід знайдено.

Також портал Знай.uа писав, що IKEA визначилася з місцем першого магазину в Україні.