Підтоплено тисячі будинків, сільгоспугіддя та дороги, зруйновано десятки мостів, сотні людей евакуйовано, а також кілька загиблих – саме це наслідки найпотужнішого паводка у західних областях України за останні роки.

Чимало українців вважають, що причиною цьому стала масова вирубка лісів, і вони праві, щоправда, лише на половину – причин насправді значно більше, пише hromadske.

Причина перша: забагато дощів

У деяких окремих місцях постраждалих регіонів за останні два дні випало 50-60% опадів від місячної норми. На метеостанції в Долині 22-23 червня випало 158 мм опадів (при місячній нормі 137 мм), в Яремчі — 157 мм (при місячній нормі 150 мм), а в Івано-Франківську випало 81 мм опадів (при місячній нормі 98 мм).

Паводок, фото: Getty Images

Популярні новини зараз
Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів Централізованого опалення може більше не бути: людей шокували заявою В Україні почнуть готувати школярів до реального життя: скасовують 11-річку та змінюють предмети
Показати ще

І це не було б проблемою — подібні ситуації для Карпат не є екстраординарними, і люди вже звикли до потужних дощів. Але річ у тому, що опади в Карпатах випадали регулярно, починаючи з кінця травня. Через це ґрунт був уже достатньо насичений водою і до 20-го червня, відколи упродовж кількох днів випала велика кількість опадів. А це, своєю чергою, і призвело до потужного паводка.

Причина друга: лисі гори

Лисі гори, фото: Getty Images

Поширена думка, що причина паводку — неконтрольовані вирубки лісу. І це частково є правдою. За словами координатора напрямку охорони лісів у Всесвітньому фонді природи (WWF) в Україні Дмитра Карабчука, для локальних гірських територій має дуже велике значення, чи забудовані вони людиною, зайняті пасовищами, розорані, чи на них росте ліс. Саме ліс, за різними оцінками науковців, в залежності від його типу, здатен утримати до половини тієї води, що випадає у вигляді дощу.

Вирубка лісу, фото: Getty Images

Зокрема, вода, яка потрапила на листки, випаровується у значно більшій кількості. Крім того, краплі води просто фізично розбиваються на дрібніші краплі й відносяться повітряними потоками в інше місце. Нарешті, частину дощової води рослини поглинають всередину і затримують у собі.

Щоправда, якщо опадів багато, вода все одно дістається поверхні ґрунту попри всі "зусилля" лісу. Частина потрапить до підземних резервуарів, а частина поверхнею стече в струмки й річки.

Повінь, фото: ГУ ДСНС

Причина третя: повінь не помітили

Ще одна проблема — це прогнозування погодних явищ та ставлення до прогнозів. Так, головна біда полягає в тому, що люди сьогодні не підготовлені належним чином до таких природних явищ, а часом самі ускладнюють ситуацію. А відтак, уникнути паводків неможливо – до них треба готуватися. Але й тут "прокол", адже для цього потрібні якісні метеорологічні прогнози, а у цьому напрямку ще дуже багато роботи.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше на Франківщині потоп змив залізницю.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в ДСНС розповіли про збитки від повені на Прикарпатті.

Також, "Знай.uа" писав, що прикарпатець емоційно висловився про вирубку лісів у Карпатах.