Ранкове пленарне засідання Верховної Ради, що стартувало о 10.00 30 червня, важко назвати плідним. Розгляд Проекту Закону № 2285-д "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор", що розглядається сьогодні у другому читанні, призвів до тривалої дискусії нардепів. Тож низка інших питань вже котру годину поспіль залишається нерозглянутою – обговорення законопроекту триває вже понад 2 години. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

"Що, зовсім мозгами з'їхали?"

Положення законопроекту № 2285-д стало одним з перших питань у порядку денному, втім із самого ранку поки залишається і єдиним у переліку.

Шквал критики щодо запропонованого проекту Закону висловили одразу кілька фракцій, при цьому подавши на розгляд не один десяток поправок.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила про сотні поданих від них правок, стверджуючи, що запропонована версія Закону є "аморальною та антиукраїнською", та пригадала Володимиру Зеленському його обіцянки про облаштування ігорних залів лише у п'ятизіркових готелях.

Юлія Тимошенко - фото Знай.ua
Юлія Тимошенко - фото Знай.ua

"У нас немає законопроекту про протидію наслідках повені та змін до бюджету щодо допомоги постраждалим, немає абсолютно нічого, що пов'язано із захистом лікарів, освітян. Але на тлі повного розвалу державного управління, невиконання бюджету сьогодні Президентом як першочерговий вноситься в зал закон про гральний бізнес. Сказали, що будуть доходи 4 млрд – що, зовсім мозгами з'їхали? І не знаєте, що для того, аби їх перерахувати в бюджет, треба, щоб наші українці 40 млрд грн програли. Зараз в цьому законі сформували так умови, що можна буде в кожній підворотні грати. Кому так потрібно у українців витягнути останні копійки з їх кишень?!", – зазначила Юлія Тимошенко.

Новий держорган та сумнівні повноваження

Ще однією причиною дискутування стала передбачена положеннями Закону створення окремого державного Уповноваженого органу, який, власне, і здійснюватиме контроль над гральними закладами. Дехто з нардепів відверто заявляв про потенційне створення "чергового держоргану для корупційних зловживань".

Особливу недовіру викликало право надавати ліцензію тим чи іншим закладам, яке може піти "бонус-плюсом" у загальному комплекті повноважень.

"Якщо ми говоримо про Комісію, є декілька підходів: є пропозиції по створенню і вони закріплені в правках до цього законопроекту, є пропозиції взагалі скасувати її – треба дивитися на кінцевий законопроект, за який проголосує Верховна Рада. На мою особисту думку, створення додаткових надбудівель може призвести до негативних наслідків. У разі скасування цієї Комісії, в державі сьогодні така кількість контролюючих і регулюючих органів, що альтернатива точно знайдеться", – підкреслив в ході брифінгу спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Дмитро Разумков - фото Знай.ua
Дмитро Разумков - фото Знай.ua

А що стосується штрафів "азартних порушників", то, порівняно із багатомільйонними прибутками гральних мереж, суми не є неосяжними.

Скажімо, за допуск у приміщення осіб, молодших за 21 рік, передбачається штраф у розмірі 500 мінімальних зарплат – а це близько 2 млн 360 тис грн.

Наразі розглядається "пакет" правок, запропонованих ОПЗЖ, тож до розгляду поправок, поданих "Батьківщиною", черга поки не дійшла.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.