З 1 липня набирає чинності Кримінальний кодекс у новій редакції. В ньому величезна кількість змін і поправок, які з одного боку посилюють покарання, а з іншого – дозволяють людині не зіпсувати собі життя.

зокрема, вводиться поняття “кримінальний проступок”. До цієї категорії відносяться діяння, максимальне покарання за якою складає до 3 000 неоподатковуваних мінімумів (51 000 грн), без можливості відбування покарання у колонії. Особи, які вчинили “кримінальний проступок”, можуть отримати покарання у вигляді обмеження волі або перебування в “арештантському будинку” (до 1 року). Проте при цьому особа не отримує судимості. Отже, за “легкий” проступок людина не поставить собі “пляма” в біографії.

суддівський молоток, скріншот
суддівський молоток, скріншот

До “кримінальних проступків” будуть віднесені пункти 1 цілого ряду статей (пункти “без обтяжуючих обставин”), де штраф не передбачається, але можливий вирок у вигляді обов'язкових робіт або обмеження волі. Наприклад, до цієї категорії будуть віднесені неплатники аліментів і порушники громадського порядку.

Зберігається поняття “нетяжких злочинів”, однак відповідальність за них суттєво посилюється. Зокрема, людині, яка вчинила такий проступок, доведеться заплатити до 100 000 неоподатковуваних мінімумів штрафу (170 000 грн). Максимальний вирок по таких справах – до 5 років позбавлення волі.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Мирні жителі на Донбасі потрапили під кулі ворога, поранили українського бійця - звіт ООС

Як повідомляє портал «Знай.ua» "Ворошиловський стрілок" по-українськи: пенсіонер відкрив вогонь по компанії відпочиваючих

Також «Знай.ua» писав, що Львів'янин розстріляв сина і пустив собі кулю в лоб